Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Koncentrált sugárterápia az emlőrák gyógyításában

Kevesebb, de nagyobb dózisban alkalmazott sugárterápiás kezelés is ugyanolyan hatékony lehet az emlőrák gyógyításában, mint az eddig szokásos kisebb besugárzással és több kezeléssel járó terápia.

Amerikai és egyesült királyságbeli kutatók tíz éven át tartó vizsgálataik során arra jutottak, hogy az eddig megszokott 25 kezelésbõl álló sugárterápiához képest a kevesebb, 13 kezelésbõl álló, nagyobb dózisú terápia ugyanolyan hatásos a betegség kiújulásának megelõzésében.

A Lancet Oncology címû szaklapban közzétett eredmények alapjául szolgáló kutatás 1410 olyan nõt vizsgált, akik az emlõrák korai szakaszában lumpektómiás sebészi eljáráson estek át, majd sugárterápiás kezelésben részesültek. A megfigyelt nõk különféle adagolásban kaptak sugárterápiás kezelést, és az eredmények szerint azoknál volt legkisebb a rák kiújulásának esélye, akik a legkevesebb számú kezelés mellett nagyobb besugárzásban részesültek.

Az újfajta kezelési mód javíthatja a betegek életminõségét, mivel a kevesebb kezelés kevésbé kimerítõ és rövidebb kórházi tartózkodást jelent, emellett pedig olcsóbb is lehet, mint a most megszokott eljárás: a beteg utazási költségein, míg a kórház adminisztrációs kiadásain spórolhat.

A kutatásban részt vevõ orvosok szerint az eredmények hosszú távú helytállósága további vizsgálatokat igényel.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/sugarterapia_emlorak.htm