Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mesterséges intelligencia segíti az orvosokat és a betegeket - ez nem a jövő, a jelen!

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A gépi tanulási módszerek alkalmazása révén megkönnyíthető az orvosok munkája, egy most zajló kutatás célja például az, hogy mesterséges intelligencia segítségével gyorsítsák fel a méhnyakrákszűrésen levett kenetek elemzését - derült ki a Debreceni Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Ipari Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat (HU-MATHS-IN) által gazdasági szervezetek számára tartott szerdai online partnertalálkozón.



Harangi Balázs, a Debreceni Egyetem komputergrafika és képfeldolgozás tanszékének adjunktusa elmondta, korábban már folytattak olyan kutatásokat, amelyek célja az volt, hogy hagyományos tanuló algoritmusokkal súlyosságuk szerint osztályozzák a cukorbetegség miatt kialakuló szembetegségeket a pupillán keresztül a szemfenékről készült felvételek alapján. Nagy mennyiségű digitális képből összeállítható egy szakértők által felcímkézett adatbázis, amelyek révén "mélytanuló hálók" megtanulnak különbséget tenni a képek között, és akár felismerhetnek olyan diszkriminatív jellegű vizuális tulajdonságokat is, amelyeket szemmel vizsgálva még az orvosok sem kötöttek az adott betegséghez. A tanulási folyamat során önmagukat optimalizálják, hogy a lehető legmagasabb pontosságot érjék el - mondta az adjunktus.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >> [1]

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Erre példa az a projekt, amelynek keretében olyan mobiltelefonos applikációt fejlesztettek ki laikusok számára, amely képes diagnosztizálni egy bőrelváltozásról, hogy az kóros-e, és érdemes-e miatta mielőbb bőrgyógyászhoz fordulni. Egy jelenleg futó kutatási projekt arról szól, hogy a gépi tanulás eszközeivel automatizáltan tudják elemezni a méhnyakrákszűrés citológiai leletfelvételeit, ami növelheti a pontosságot és legfőképpen a gyorsaságot.

Horváth Zoltán, a HU-MATHS-IN, illetve az európai szervezet, az EU-MATHS-IN elnöke, a Széchenyi István Egyetem professzora elmondta, hogy az ipari matematika a matematikai kutatási eredmények (modellezés, szimuláció, optimalizáció, gépi tanulás) módszereinek ipari, gazdasági és különösen innovációs alkalmazását jelenti. Felhasználási lehetőségei rendkívül széles körűek, a járműipartól a mezőgazdaságon át az egészségiparig szinte minden ágazatra kiterjednek, ami "forintosítható" haszonnal kecsegtet a gazdaság szereplői számára. Az ipari matematikai kutatócsoportok több tudományág összefogásával, lényeges matematikai tartalom hozzáadásával érnek el fontos eredményeket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gepi_tanulas_mesterseges_intelligencia