Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Koronavírus - Kevesebb vakcinát szállított a Moderna, így alakul az oltási terv itthon

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Miután a vártnál kevesebb vakcina érkezett, át kellett dolgozni az e heti oltási tervet - közölte az országos tisztifőorvos.



Müller Cecília elmondta, 18 ezer Moderna-vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer érkezett. Jelenleg is ülésezik az oltási munkacsoport, hogy átütemezze a lehetőségeket. Ezzel együtt leszögezte: mindenképpen megkezdődik a harmadik kör, vagyis a 89 évnél idősebbek beoltása. Az legidősebb korosztály oltásával kapcsolatban elmondta, a háziorvosok megkapták a szükséges tájékoztatást, és remények szerint ezen a héten be tudják oltani a praxisukhoz tartozó 89 évesnél idősebbeket. Ez úgy is történhet - mondta -, hogy a rendelőben oltanak, otthonukban keresik fel őket, vagy az időseket elirányítják az egyik oltóponthoz. A háziorvos dönt arról, hogy a hozzá eljuttatott névlistából kit, mikor hív be, és arról is ő dönt, hogy beoltható-e az illető.A háziorvosok a Moderna vakcinájából kapnak egy ampullát, amely tíz ember oltására elég.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >> [0]

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A héten 85 410 adag Pfizer vakcinát várnak. Várható továbbá újabb Moderna-szállítmány érkezése is, de a vasárnap tapasztalt bizonytalanságok miatt ennek részleteiről nem közölt többet az országos tisztifőorvos.

238 ezerhez közelít a beoltottak száma Magyarországon, 61 ezren már a második dózist is megkapták. Az elmúlt négy napban az idősotthonokban és a szociális bentlakásos intézményekben élők és dolgozók közül 72 ezren kaptak oltást. Számos helyen nem volt lehetőség a védőoltás beadására, de ezt pótolni fogják.

A szakember kitért arra: minden vakcina, amit gyártanak, ad valamilyen fokú védelmet: ez 60 százalék feletti, de a legtöbb 80-90 százalékos hatásosságot jelent - mondta, kiemelve: a súlyos megbetegedéstől, a súlyos szövődmények kialakulásától, a kórházba kerüléstől és a halálos kimeneteltől mindenképpen megvéd.

A látva a szállítási bizonytalanságokat, minden lehetőséget megragadnak arra, hogy megfelelő mennyiségű és hatásos vakcina álljon rendelkezésre, hiszen - mondta -, ez jelenti a kivezető utat a járványból. A tisztifőorvos emlékeztetett, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer és a Moderna oltóanyaga után az AstraZeneca védőoltásának is megadta az európai forgalmazási engedélyt. Ezen kívül a magyar kormány gondoskodott egymillió embernek elegendő orosz és 2,5 millió embernek elegendő kínai vakcina beszerzéséről is.

A vírus brazil és a dél-afrikai variánsát a magyar mintákban még nem mutatták ki. A járványügyi adatok csökkenést mutatnak, kevesebb az újonnan regisztrált és az aktív fertőzöttek száma is. Utóbbiak 91 872-en vannak. Kórházban a fertőzéssel kapcsolatban 3682 embert kezelnek, 273-an vannak lélegeztetőgépen. Az elhunyt 54 beteg közül a legfiatalabb 46, míg a legidősebb 96 éves volt, mindegyikük valamilyen krónikus betegségben szenvedett.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koronavirus_oltasi_terv_valtozas