2024. Március 29. péntek
Spontán vetélés -  70% -  Megelőzés
A vetélés már önmagában is nagyon erősen megterheli a párt mentálisan, ám ez fokozottan igaz, amikor azt is információt kapják, hogy a magzat elvesztése “spontán”, vagyis okok nélkül történt. Ilyenkor a nők magukban keresik a hibát, de érdemes tisztázni, hogy a spontán vetélés nem egészen azt takarja, amit sugall, és azt is, hogy lehet tenni ellen!

Spontán vetélés

A spontán kifejezést sokan itt ok nélkülinek értelmezik, de ez így nem egészen igaz. Minden vetélésnek van valamilyen oka, így sokkal szerencsésebb úgy értelmezni, hogy látható okok nélkül bekövetkező vetélésről van szó.

Napjainkban minden negyedik pár meddőséggel küszködik, így érthető, ha a nők és szerencsére ma már a férfiak is igyekeznek mindent megtenni az egészséges magzatért. Ez többek közt azt is takarja, hogy az olyan kifejezetten gyakori, és vetélést okozó betegségeket, mint a PCOS vagy éppen az IR - kivizsgáltatják a párok. De egy teljesen egészséges nő esetében hogyan lehetséges mégis a spontán vetélés?

70%

A spontán vetélés kiváltója lehet beágyazódási rendellenesség, de az is előfordul, hogy a természet szól közbe, és a súlyos genetikai rendellenességgel fogant embrió fejlődését szakítja meg – ebben az esetben rendszerint nem ismétlődő vetélésről van szó.

A vetélések több, mint 70%-ban - és ez elképesztően nagy arány - a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé a tragédia létrejöttében. A 16. Hétig ugyanis egyes fertőzések, mely hüvelyi úton indulnak el felkúsznak, és elérik a magzatburkot. Itt gyulladást váltanak ki, aminek hatására a burok sérül, és a magzat kilökődik.

Mi válthat ki felszálló fertőzést? Sajnos elég sok dolog, hiszen a terhesség hatására az anyag immunrendszere visszafogottan működik, hogy a vele genetikailag csak félig azonos magzat a testében fejlődhessen. Sőt, sok esetben a fertőzést a férfi adja át a nőnek, vagyis fura módon egy prosztatagyulladás is okozhat spontán vetélést.

A spontán vetélés kapcsán mindenképpen érdemes megemlíteni azt is, hogy a spermiumok minősége is vezethet ide. Vagyis, ha a férfi spermiumai nem megfelelő minőségűek - a stressz, betegségek, dohányzás, kor vagy bármi egyéb kapcsán -, az szintén lehet okozója a látható ok nélküli vetélés bekövetkezésének.

Megelőzés

A felszálló fertőzések ellen, sőt a férfiak spermium minőségének javítása és megőrzése érdekében is a tápanyagpótlás jelent megoldást. Mivel a szervezet a várandósság során megnövekedett igényrendszer mutat a tápanyagokra, így a szakemberek ajánlása alapján érdemes azt várandósvitaminnal kielégíteni - mivel sajnos étkezéssel a mai keretek közt ez szinte lehetetlen. Ahhoz azonban, hogy valódi segítséget jelenthessen egy ilyen készítmény, meg kell felelnie néhány alap kritériumnak:

•Mindenképpen figyelembe kell vennie az eltérő trimeszterek eltérő igényeit, vagyis a készítménynek megfelelő tagolásúnak kell lennie.

•A tápanyagok felszívódása akár 80%-kal is javul, ha azok szerves kötési formában, komplexen vannak jelen az adott várandósvitaminban. Ez praktikusan azt jelenti, hogy minél több tápanyagot (vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot) tartalmazzon a készítmény, és lehetőleg ezek közt a lehető legtöbb -citrát és -glükonát kötésekkel legyen jelen.

•A visszafogott immunműködés okán a várandósvitamin mindenképpen tartalmazzon szerves kötési formában cinket és rezet. Ez a két anyag ugyanis a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis hathatós segítséget jelentenek a felszálló fertőzések elkerülése érdekében.


Forrás: ratkotunde.hu
2020. 09. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés