Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Cseppet sem hiányzik: a nátha

Csöpögő orr, könnyező szem, állandó tüsszögés, elesettség. Oka: a meghűlés. A cseppfertőzés útján terjedő megbetegedés ellen nincs védőoltás, pedig - hasonlóan az influenzához - ezt is vírus okozza. Míg azonban az influenza vírusának három nagy csoportját különböztethetjük meg, a náthát több száz, egymástól többé-kevésbé eltérő vírusféle idézi elő. A betegség lefolyása gyors, így nem érdemes és nem is lehetséges védőoltással próbálkozni ellene.

Az egyszerű nátha nem tévesztendő össze az influenzával vagy a szénanáthával. Az influenza súlyos betegség, szövődményei akár életveszélyesek is lehetnek, tehát komolyan kell venni. A szénanátha pedig allergiás ártalom, melynek tünetei (tüsszögés, orrfolyás, könnyezés) hasonlítanak ugyan a nátháéihoz, de sem a vírusokhoz, sem a hideghez nincs köze.

Nem a hűvös levegő!

A megbetegedésért nem közvetlenül a hideg a felelős, hanem a legyöngült immunrendszer. Szervezetünk ellenálló képessége a hideg, nyirkos idő hatására csökken, ami kedvez a vírusok szaporodásának. Ebben az évszakban egyébként is vitaminhiánnyal küzdünk. A vírusok rohamos terjedése cseppfertőzés útján történik, a tömegközlekedési eszközökön, munkahelyünkön szinte kivédhetetlen a fertőződés.

Bár sok kellemetlenséget okoz, a meghűlés nem súlyos betegség. Lappangási ideje egy-két nap, de lehet csak néhány óra is. Fejfájás, torokfájás, rossz közérzet, tüsszögés, köhögés, légzési nehézségek és orrváladékozás kíséri. A rekedtség és a köhögés jelzi, hogy a fertőzés már elért a gégéig, esetleg a légcsőig is. Ha láz és hőemelkedés is kíséri, akkor valószínűleg bakteriális felülfertőződés történt. A baktériumok hátracsorognak, közvetlenül fertőzik a melléküregeket, s a fertőzött váladékon át történő lélegzés beporlaszthatja azt a tüdőbe. Így okozhat tüdőgyulladást az egyszerű nátha.

Rendkívül fontos tehát a váladékozó orr gyakori kifújása! Gyermekek esetében ez nem is olyan egyszerű, hiszen anatómiailag még alkalmatlanok egy alapos orrfújásra. Az orrleszívó pumpák gyakori használata segíthet abban, hogy a nátha ne okozzon további betegségeket.

Szervezetünk néhány nap alatt legyőzi az egyszerű náthát, elég a tüneteket kezelnünk. Segítenek a gyógyteák, a méz és az inhalálás. Ha a felgyülemlett váladék és a megduzzadt, gyulladt orrnyálkahártya miatt eldugult az orrunk, az orrcseppek, légtisztító cukorkák, balzsamok hoznak megoldást. Hasznos kellék a párologtató is.

Tisztító illatok

A légúttisztító illóolajok többféle módon is kifejtik hatásukat. Használhatjuk külsőleg, bedörzsölve a mellkast és a hátat, vagy alkalmazhatjuk fürdőként is azokat. Belsőleges alkalmazás során az illóolajat tartalmazó szerek (kapszulák, cukorkák) a hörgőkben választódnak ki, ott enyhe izgató hatást fejtenek ki, fokozzák a szekréciót, serkentik a csillószőrök mozgását, a váladékot elfolyósítják. Idült hörghurut esetén gyógyulást elősegítő gyulladást idéznek elő, ezzel csökkentik a váladéktermelést, meggátolják a baktériumok fejlődését.

Az illóolajakat házilag célszerű inhalálással a hörgőkbe juttatni, amit többféle módon végezhetünk. Csepegtethetjük az olajat konyhasós forró vízbe, de megfelel az is, ha egy kendőre cseppentjük az illóolajat, majd azt a száj elé tesszük. Nagyon hasznos különösen csecsemők és kisgyermekek esetében, ha éjszakára a gyerekágy közelében elhelyezett párologtatóba tesszük az illóolajat (pl. eukaliptusz).

Gyermekeket kb. féléves koruktól kezdve szabad mellkaskenőccsel bedörzsölni. Az illóolaj tartalmú kenőcsök alkalmazása egyszerű és hatékony eszköz mind gyerekek, mind felnőttek köhögése, ill. hörghurutja esetén. A beteg mellét és hátát vastagon be kell kenni, majd előmelegített frottírtörülközővel szorosan beburkolni, vagy meleg gyapjúinget ráhúzni. Ezt a kötést egész éjszakára hagyjuk a betegen. Másnapra már lényeges javulást tapasztalhatunk. Alvás közben ugyanis az illóolajok mérséklik az orrban a szekréciót, mélyen behatolnak a hörgőkbe és a váladékot elfolyósítják.

Ha a megfázást, vírusos fertőzést orrfolyás és köhögésen kívül magas láz is kíséri, akkor törekedjünk a lázcsillapításra (jeges fürdő, priznic alkalmazása, stb.), de hívjunk orvost a beteghez. Az orvos tanácsainak betartásával, gondos odafigyeléssel megelőzhetjük a másodlagos fertőzéseket és a szövődmények kialakulását.

Őrző-védő C-vitamin!

Számos tanulmány igazolja, hogy a C-vitaminnak megelőző hatása van. Ha már fennáll a betegség, emelt dózisú szedése enyhíti a tüneteket, sietteti a gyógyulást. A hideg hónapokban mindig együnk sok gyümölcsöt, különösen citromot. Megelőzés céljából elegendő napi egy citromot elfogyasztani.

Segíthet a cink

Negyven évig tartó angliai kutatások arra utalnak, hogy cink fogyasztásával talán csökkenthető a nátha időtartama. Ez az ásványi anyag olyannyira szükséges az immunrendszer hatékony működéséhez, hogy már kis mértékű hiánya is növeli a fertőzések kockázatát. A cink jó étrendi forrása a máj (várandós nők azonban ne fogyasszák), a vörös húsok, a tojás, de legtöbb cink a kagylókban, különösen az osztrigában található.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/natha1.htm