Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

14 napos Diabétesz Kihívás program

A Boehringer Ingelheim bejelentette “Védd a szívedet” – 14 napos Diabétesz Kihívás elnevezésű kampányát, mely arra szeretne ösztönözni mindenkit, hogy minden nap változtasson egy kicsit az életmódján és ezekkel az apró változtatásokkal próbálja megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását és egyúttal szívét is védje. A kampány célja, hogy tudatosítsa az emberekben a diabétesz és a szív- érrendszeri megbetegedések közötti összefüggést, amely a 2-es típusú cukorbetegség leggyakoribb szövődménye1, de azt is szeretnék tudatosítani, hogy mindig van lehetőség a kockázatok csökkentésére.

Több mint 425 millió cukorbeteg él világszerte, és az esetek 90%-ában 2-es típusú cukorbetegségről van szó.1 A szív- és érrendszeri megbetegedés a diabétesz súlyos szövődménye, amely szívrohamot vagy stroke-ot2 okozhat. A 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés, mint a nem cukorbetegek esetében3-6. Ez azt jelenti, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek kiemelkedően fontos, hogy különösen nagy figyelmet fordítsanak szívük védelmére.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [0]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ugyanakkor jó hír, hogy számtalan módon csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázata – ezekre hívja fel a figyelmet a 14 napos Diabétesz Kihívás. A 2-es típusú diabétesz és a szív- és érrendszeri megbetegedés megelőzése lehetséges a megfelelő életmód kialakításával és ennek fenntartásával. Egy könnyedén teljesíthető játékos kihívás arra ösztönzi az embereket, hogy változtassanak életmódjukon és szokásaikon az elkövetkezendő 14 napban – mert a diabétesz megelőzése és kezelése nem egynapos feladat.

Szeretné megvédeni a szívét? Vegyen részt a 14 napos kihívásban!

1. nap: Napozzon! – Sétáljon egy kicsit a parkban délutánonként és töltődjön fel napfénnyel.

2. nap: Aludjon eleget! – Feküldjön le korán és törekedjen arra, hogy leglább 7 órát aludjon.

3. nap: Főzzön otthon! – Csökkentse az elviteles és a készételek arányát, inkább főzzön otthon friss és egészséges alapanyagokból.

4. nap: Nassoljon egészségesen! – Cserélje le az egészségtelen nasikat gyümölcsre és zöldségre.

5. nap: Enyhítse a stresszt és a szorongást! – Tegyen valami olyat, ami megnyugtatja.

6. nap: Fogyasszon dióféléket! - Egyen meg például néhány szem diót és mogyorót.

7. nap: Mérsékelje az alkoholfogyasztást! Mondjon le a sörről, válasszon alacsony kalóriatartalmú italt.

8. nap: Mozogjon! – Tegyen egy 30 perces gyors sétát.

9. nap: Figyeljen arra, hogy mit iszik! – Cserélje le kedvenc édes üdítőitalát sima, buborékos vagy gyümölcsízesítésű ásványvízre.

10. nap: Tervezze meg fogyását! – Állítson össze étkezési tervet azzal a céllal, hogy a következő 2 hétben 1 kilót fogyjon.

11. nap: Vezessen naplót! – Vezessen naplót a súlya alakulásáról és az adott napon végzett fizikai tevékenységeiról.

12. nap: Mérje meg koleszterinszintjét! – Kérjen időpontot koleszterintszint-mérésre.

13. nap: Szokjon le a dohányzásról! – Határozza el, hogy ma leteszi a cigarettát.

14. Mérje meg a vérnyomását! – Mérje meg a vérnyomását és határozza el, hogy ezentúl rendszeresen mérni fogja.

1International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas. Eighth edition 2017.

2American Heart Association. What is Cardiovascular Disease? Available at: https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease. Accessed October 2019

3World Heart Federation. Cardiovascular Risk Factors. Available at: http://www.World-Heart-Federation.org/Cardiovascular-Health/Cardiovascular-Disease-Risk-Factors/Diabetes/. Accessed October 2019

4Jeerakathil T, Johnson JA, Simpson SH, Majumdar SR. Short-term risk for stroke is doubled in persons with newly treated type 2 diabetes compared with persons without diabetes. Stroke 2007;38(6):1739–1743

5Nwaneri, C., Cooper, H., & Bowen-Jones, D. (2013). Mortality in type 2 diabetes mellitus: magnitude of the evidence from a systematic review and meta-analysis. The British Journal of Diabetes & Vascular Disease, 13(4), 192–207.

6Bertoluci, MC. and Rocha, VZ. Cardiovascular risk assessment in patients with diabetes. Diabetol Metab Syndr (2017) 9:25



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/diabetesz_kihivas