Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az anya cukoranyagcsere zavarai komoly hatással vannak a babára is!

A mai világban egészségesen étkezni, főleg a megnövekedett tápanyagigényt étkezéssel fedezni nagyon nem egyszerű feladat. Nem is csoda, hogy egyre több nő küzd valamilyen cukoranyagcsere zavarral, legyen szó akár cukorbetegségről, akár inzulinrezisztenciáról. Csakhogy ezek a babára is hatással vannak, vagyis terhesség során fokozott figyelmet igényelnek!

Miért olyan nagy gond a babának?

Azt tudjuk, hogy az édesanya szervezetére milyen hatást gyakorol a cukoranyagcsere zavara. Az indokolatlan hízás, vagy éppen fordítva, az indokolatlan fogyás elkeserítő küzdelmet eredményez. A cukorbetegeknél a probléma felismert, és jellemzően jól kezelt, az IR esetében azonban sokszor a beteg nem is tud arról, hogy problémája van. Bár tüneteket produkál (bár ez sem törvényszerű), sőt, akár az olyan kísérőbetegségek is jelentkeznek, mint a PCOS, az IR mégis rejtve marad.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [0]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Tény, hogy az inzulinrezisztencia nagyon gyakran vezet meddőséghez. Azoknak azonban, akiknek ezzel a betegséggel is sikerül teherbe esni, számolni kell azzal, hogy az IR a babára is hatást gyakorol. Hogy ezt megértsük, tisztázzuk, mi is történik IR esetén a szervezetben. Az inzulinrezisztencia során a hosszan tartó, magas cukorbevitel hosszan tartó, fokozott inzulintermelésre készteti a szervezetet. Ez kimeríti az inzulint termelő sejteket, emiatt pedig az inzulintermelés visszaesik. A másik lehetőség, hogy a folyamatos nagy dózisú inzulin miatt a sejtek érzékenysége csökken erre a hormonra, melynek hatására a szervezet kénytelen még magasabb dózisban produkálni az inzulint. A folyamat vége kezeletlen esetben 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.

Az anya magas cukorszintje bizony a magzatban is magas inzulintermelést vált ki, mivel a kicsi már rendelkezik ennek a hormonnak a termelésére való képességgel. Ez pedig több szempontból is erősen problémás lehet.

Makroszómia és hipoglikémia

A magzat magas inzulinszintje gondot okozhat a születésnél, hiszen amikor a baba világra jön, hirtelen megszűnik az anya magas vércukorszintjének hatása. A termelt nagy mennyiségű inzulin azonban nem tűnik el olyan gyorsan, így a kicsinél sajnos könnyen hipoglikémia, vagyis alacsony vércukorszint alakulhat ki – annak minden jelentkező tünetével együtt.

A másik gondot az inzulin egy másik hatása okozza. A hormon ugyanis nem csak a vér cukorszintjét szabályozza, hanem a növekedésre is hatással van. A magazt magas inzulinszintje fokozott növekedést eredményez, így könnyen makroszómia alakulhat ki. Ez a 4000g, vagy a feletti születési súlyú babákat jelenti, bármely terhességi héten, illetve a 90 súlypercentilise - fejlődési görbékkel meghatározott fejlődési ütem - feletti születési súlyt takarja. Nem csak azzal van gond, hogy egy nagy babát igen nehéz megszülni, hanem azzal is, hogy születés közben lényegesen nagyobb a komplikációk kialakulásának esélye. A fokozott növekedés pedig a belső szerveket is érintheti, így nagyobb lehet a baba szíve, mája, bármelyik belső szerve, mely később hajlamosító tényező lehet az adott szerv betegségeire is – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos.

Étkezés és tápanyagok

A fent említett okok miatt is kiemelten fontos, hogy a kismamák rendszeresen részt vegyenek a szűrővizsgálatokon, és konzultáljanak a kezelőorvossal is. Mindemellett az életmód is hangsúlyos szerepet kap az ilyen problémák kikerülésénél. Egyrészt a kiegyensúlyozott táplálkozás, másrészt a mozgás elengedhetetlen összetevői az egészséges babavárásnak.

A családalapításra való felkészülést, illetve a baba kihordását ma már szakemberi ajánlás alapján is támogatni érdemes várandósvitaminnal. Az igazán jó készítmény - mely szerves kötésű anyagokat tartalmaz, komplex és figyelembe veszi a 3 eltérő trimeszter eltérő tápanyagigényét is – nem csak a várandósságra való felkészülésben segít, hanem abban is, hogy a tápanyagraktárak feltöltése révén a test önmaga legyen képes korrigálni a lehető legtöbb problémát.

Sok esetben a várandósvitaminok elősegítik a hízást. Ennek egyik oka, hogy mindvégig tartalmazzák a B-vitamin család tagjait, melyek étvágynövelő hatással is bírnak. Az édesanya túlzott súlygyarapodása, illetve túlsúlya pedig erős indikátora lehet a cukoranyagcsere zavarok kialakulásának. A jelentős hízás a harmadik trimeszterben jellemző, holott ilyenkor már - a B6-vitamin kivételével - a B-vitaminok további külső pótlására már nincsen szükség. Ezeket elhagyva pedig az étvágynövekedés is mérsékeltebb lesz, a hízás esélye is lecsökken.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/varandossag_cukorbetegseg