Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mit jelez a köhögés?

A köhögés önmagában nem betegség, hanem annak kísérő tünete. Bár a szenvedő alany számára kellemetlen, mégis hasznos jelenség, hiszen sokféle formában mutatkozhat, és jellege elárulja az orvos számára, miféle megbetegedéssel áll szemben. A köhögés csillapítása sok esetben a betegség kezelésének része, ám van, amikor kifejezetten káros: a köhögés ugyanis a légutak megtisztítására szolgáló, igen fontos védekezőreflex.

A köhögés típusait tekintve általában száraz és nedves (másképpen improduktív és produktív) köhögést különböztetünk meg aszerint, hogy távozik-e közben váladék a légzőrendszerből vagy sem. Mindkét típusa lehet olyan jellegzetes, hogy már hangja alapján is gondolhatunk bizonyos megbetegedésekre.

Egyes betegségekre jellemző formák

Száraz köhögés esetén – amely általában fájdalmas – az egyes kilégzések igen rövidek, a hang éles, néha rekedtté vagy ugató jellegűvé válik.

Tüdőtágulásban jellemző a bő, fokozódó köpetürítéssel járó köhögés, amely tartós, könnyen felszakadó, néha szinte ugató jellegű. Ennek alkalmával a köpet nagy tömegben ürül, mennyisége naponta több száz milliliter is lehet. Szintén bő köpetürítés jelentkezik átmenetileg hörghurut, tüdőgyulladás, influenza esetén, de előfordul más, akut megbetegedésben is.

Ugyancsak jellegzetes a tüdővizenyős beteg köhögése, mely hörgő jellegű, és ezenkívül híg, néha rózsaszínű, habos köpet igen bő ürítése kíséri.

A főhörgő vagy a hörgők szűkületével, elzáródásával járó, ún. stridoros (sípoló) köhögés hangja éles, néha metsző, száraz, kínos jelleg, ami valamilyen akadály – legtöbbször daganat – gyanúját kelti.

Mellhártya eredetű lehet a csupán belégzéskor keletkező, apró köhögés, melyet mély belégzés vált ki. Az állva kínzó, fekve megszűnő köhögés a rekeszizom vagy a mellhártya megbetegedésére utal. Ha a probléma főleg fekve gyötör bennünket, mellűri folyamatokra gondolhatunk.

Megnézem a Gyógyfű Kft. magas minőségű gyógyteáit>> [1]

Száraz köhögéssel jár kezdetben a tüdőgyulladás, különösen, ha mellhártyaizgalmat idéz elő. A fennálló mellhártyagyulladás fájdalmat okoz kilégzéskor így köhögéskor is –, ami a beteget az inger elfojtására kényszeríti.

A köhögési ingert kiválthatják izgató anyagok is, így a dohányzás vagy bizonyos gázok belégzése. Az akut és krónikus hörghurut száraz, később nedves köhögéssel jár, de a szívelégtelenségnek is lehet első jele a köhögés, mely ez esetben rendkívül makacs, és nem reagál köhögéscsillapítókra sem.

A tüdőasztmás roham száraz köhögéssel, esetleg igen kínosan felköhögött, üvegszerű, kevés, sűrű, tapadós nyák ürítésével jár; a roham oldódásakor a köpet már nagyobb mennyiségű és hígabb.

A népszerű szurokfű mint köhögéscsillapító a Gyógyfű kft.-től

Méltán népszerű gyógynövény, mivel köhögéscsillapítónak is kiváló, illetve hörgő- és hangszálgyulladás, rekedtség esetében is jó hatással alkalmazható, emellett hatásos étvágy- és emésztésjavító is egyben.

A szurokfű levelei egy erősen antiszeptikus (gyulladáscsökkentő) hatású anyagot, thymolt tartalmaznak. Mivel nyákoldó összetevői vannak, a virágjából főzött tea jó a köhögésre, illetve bizonyos esetekben a fejfájás ellen is.

Gyógyhatása hasonlít a kakukkfűéhez (Thymus serpyllum). Kiváló köptető és enyhén görcsoldó tulajdonságai miatt a légutak gyulladásos folyamatainak kezelésére használják eredményesen.

Megnézem a Gyógyfű Kft. Szurokfű gyógyteáját >> [2]

A 35 éve működő Gyógyfű kft. a természet tiszta erejét kínálja Önnek. A legmagasabb minőségű, GMP rendszerben készülő, hagyományos gyógyteák, gyógynövények széles választékából mindenki talál kedvére valót.

Távolabbi okok, egyéni reakciók

Felsorolásunk nem teljes, de természetesen érinti a leggyakrabban előforduló, karakteres, mellkasi eredetű köhögéseket – ezeket azonban mellkason kívüli problémák is okozhatják (például szívproblémák, a fül gyulladása, agyhártyagyulladás, stb.).

Általánosságban elmondható, hogy a köhögés minősége, hangja, intenzitása egyéni, s részben fegyelmezettség kérdése is, jellegéből pedig nem mindig lehet következtetni a betegség súlyosságára. Fontos tudni, hogy a száraz, improduktív köhögés nem feltétlenül szervi megbetegedés következménye. Ideges eredetű köhécselés, köhintés pedig sok ember szokása, mellyel például zavarát igyekszik leplezni.

Kell-e csillapítani a köhögést?

Hasznosságától függően szükséges a köhögést gyógyszeresen befolyásolni. Ez a minősítés talán magyarázatra szorul: hasznosnak nevezzük a köhögést, ha produktív, vagyis ha a légutak nyálkahártyájáról valamilyen káros, ingerlő anyagot, váladékot távolít el. A köhögés intenzitásának csökkentésére azonban a produktív köhögés esetén is szükség lehet: ha ugyanis nagyon heves, a beteget erősen fárasztja, esetleg veszélyes vérnyomás-emelkedést, vérzést, szívgyengeséget is kiválthat.

A száraz bronchitis vagy a mellhártyagyulladás kiváltotta improduktív köhögés feleslegesen fárasztja a beteget, ezt mindenképpen csillapítani kell. Mérsékléséhez sokszor elegendő a levegő páratartalmának növelése. A garat nyálkahártyájáról kiváltódó száraz köhögés cukorka szopogatásával is kiváltható.

A csillapításra alkalmasak azok a szerek is, amelyek a központi idegrendszeren keresztül gátolják a köhögési reflexet, de ezek használatakor mindig kérjük ki az orvos véleményét. A leggyakrabban használt készítmények a köptetők: ezek megkönnyítik, gyorsítják a köpet kiürítését a légcsőből és a hörgőkből. Fokozzák a váladék termelődését, ami csillapítja a száraz köhögést, és elfolyósítják a tapadós nyákot, ez pedig produktívvá teszi a köhögést.

Kerti kakukkfű a klasszikus köptető a Gyógyfű Kft.-től

A kakukkfüvet évszázadokon át alkalmazták megfázás, köhögés, torokfájás és egyéb légúti megbetegedések kezelésére, valamint az emésztés serkentésére. Elterjedt fertőzések elleni „gyógyszer” volt, széles körben használták antibiotikumként.

Megnézem a Gyógyfű Kerti kakukkfű teáját>> [3]

Járványok idején ezért a lehető legtöbbet fogyasztották belőle, de testbedörzsölésre és füstölésre is használták. Fertőtlenítő tulajdonságán kívül a kakukkfű nyálkaoldó és köptető hatását légcsőhurut esetében a mai tudomány is elismeri. Köhögési ingercsillapító és görcsoldó hatása még a szamárköhögés estében is elfogadott volt. Alkalmazzák még asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésében is. Illóolaja serkenti az immunrendszer működését. Teáját köhögés, torokfájás esetén a legjobb mézzel fogyasztani.

SZPONZORÁLT TARTALOM



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/kohogmegfaz2.htm