Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A klimax és az urogenitális rendszer változásai

A klimax során óriási hormonális változás következik be: csökken a női nemi hormonok, az ösztrogén és a progeszteron termelése, aminek következtében megszűnik a menstruáció, és olyan szervi vagy a szervek működését befolyásoló változások következnek be, amelyek számos kényelmetlenséget okoznak. Sok nő számára nemcsak fizikális, hanem érzelmi, intellektuális fordulópontot is jelent e nehéz időszak.

Az ösztrogén hiánya megváltoztatja a húgyhólyagot, a hüvelyt, a külső nemi szerveket. Az urogenitális (húgyivar-) rendszer sorvad, és könnyebben fertőződik. A menopauza után a húgyhólyag a legérzékenyebb a bakteriális fertőzésekkel szemben, és a nők egyébként is hajlamosabbak a hólyaggyulladásra, mint a férfiak. A fertőződést szinte kivétel nélkül a kívülről a húgycsőbe kerülő baktériumok okozzák. Ellátása mindenképpen szakorvos feladata.

Enyhítse a klimax tüneteit a Gyógyfű Kft. gyógyteájával

Tudományos kutatások igazolják, hogy bizonyos növények hatásosan csillapítják a hőhullámokat, a verítékezést, az alvászavart, az ingerlékenységet. A gyógyszeripar számos készítményt állított elő ezekből a gyógynövényekből, melyek közül igen jótékony hatásúak pl. a fitoösztrogéneket tartalmazó készítmények. Fitoösztrogéneket tartalmaz a barátcserje, melyet gyógytea formájában is fogyaszthatunk.

Figyelmükbe ajánljuk a 35 éves Gyógyfű Kft. magas minőségű, GMP rendszerben (Bio módszerrel) készített gyógyteáit. A barátcserjetermést tartalmazó Femina Komfort gyógytea fogyasztása hatásosan csökkenti a menopauza tüneteit.

Fogyasszon naponta 2-3 csésze gyógyteát, legalább 3 hónapig.

Megnézem a Gyógyfű Femina Komfort gyógyteáját>> [1]

Ösztrogén tartalmú gyógyszerek szedésével egyidőben a tea fogyasztása nem ajánlott!

 

A nemi szervek változásai

A nemi szervek sorvadásának egyik jele a hüvely és a szeméremtest szárazsága, viszketése, ami miatt fájdalmassá válhat a közösülés. A viszketést nemcsak az ösztrogén hiánya váltja ki, hanem éppúgy okozhatják a hüvelyhámot védő tejsavbacilus-flóra megváltozása következtében elszaporodó gennykeltő baktériumok, gombák, de oka lehet a cukorbetegség, a vizeletelvezető rendszer fertőzése vagy pszichés problémák. A szeméremtest viszketése általában csökkenthető vagy megszüntethető ösztrogénkészítményekkel, a szárazság okozta fájdalmas közösülés pedig sokkal kellemesebbé tehető síkosító krémek használatával. Számos tanulmány igazolja, hogy a klimaktérium utáni rendszeres szexuális élet képes egészségesebben tartani a nemi szerveket, nem szabad tehát ezen időszak után sem lemondani az aktív nemi életről!

Vizeletinkontinencia

Gyakori jelenség ez idő során a vizeletinkontinencia. A klimax idején a vizelet visszatartásának képtelenségét leginkább a húgyhólyag alján lévő záróizom gyöngesége okozza. Feszességének megtartásához nagyban hozzájárulhat a hormonpótló kezelés, de a baj orvoslására számos egyéb lehetőség is kínálkozik, például az intimtorna.

A méh előreesése

A medencefenék izomzatának gyöngesége esetén bekövetkezhet a méh előre esése, amikor is a laza izom már nem képes megtartani a medence szerveit. Első fokozatú előesésről beszélünk, ha a méh elkezd lesüllyedni a hüvelybe, a második fokozat azt jelenti, hogy a méhnyak megjelenik a szeméremrésben, a harmadik fokozatban pedig méhnyak és a méh a testen kívülre kerül. Az előesés ellen védekezhetünk, ha erősítjük a medencefenék izmait, nem végzünk nehéz fizikai munkát, és ha szükséges, lefogyunk. Amennyiben az előesés korai stádiumban van, még segíthet a hormonpótló kezelés, a későbbiekben viszont általában műtéti megoldással lehet tartós sikert elérni.

Miómák, ciszták

Szintén gyakoribb a változás korában a miómák kialakulása. A miómák jóindulatú daganatok, a méh falában vagy falán nőnek. 20 év alatt ritkán fordulnak elő, 35-45 év között azonban minden ötödik nőnél diagnosztizálhatóak. A nagyméretű miómák erős vérzést okozhatnak, nyomást gyakorolhatnak a húgyhólyagra, a belekre, a kicsik viszont gyakran észrevétlenek maradnak. A tünetmentes miómák nem igényelnek azonnali beavatkozást, de mindenképpen szemmel kell tartani őket. Ha viszont fájdalom vagy erős vérzés jelentkezik, sebészileg kell eltávolítani.

A petefészek cisztái általában szintén nem rosszindulatúak. Az apró ciszták nem okoznak panaszt, de ha megnőnek, nagy nyomást fejthetnek ki a belső szervekre. A rutinszerű nőgyógyászati vizsgálat bizonyos nagyság elérésekor kiderítheti jelenlétüket, de annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk jóindulatú voltukról, ultrahangos vizsgálatot vagy laparoszkópiát (mintavételt) kell végezni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/klimax3.htm