Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

4 fontos dolog, amit tennünk kell a koronavírus terjedése ellen!

Mindannyiunkban sok-sok kérdés merül fel a koronavírus ellen való védekezés kapcsán. Összeszedtünk négy nagyon fontos kérdést, és ezekre válaszolunk részletesen.

Korlátozott mennyiségben kapható:  [1]

szájmaszk+kézfertőtlenítő teafás szappan+gumikesztyű >> [1]

1./ A kezek tisztán tartása

- Szappanos kézmosás

A legegyszerűbb és legfontosabb a 20 másodpercig tartó alapos kézmosás. Folyóvíz alatt dörzsöljük át szappannal a kezeinket, ügyelve arra, hogy a körmök, az ujjak köze, és a kézhát is sorra kerüljön.

Szappan vagy folyékony szappan? A lúgos kémhatású hagyományos szappanok (melyek leginkább tradicionális eljárással készülnek) tökéletesen fertőtlenítik a kezet, sőt jobban kímélik a bőrt, mint a kézfertőtlenítő folyékony szappanok, ez utóbbiak a gyakori használat során sajnos elbánnak a kéz bőrével, kiszárad, akár be is repedezik tőle a bőr. A hagyományos szappan kíméletesebb megoldás, és ugyanúgy fertőtlenít. Figyeljünk arra, hogy nem minden folyékony szappan elég „erős” ahhoz, hogy elbánjon a kórokozókkal! A legjobb választás tehát a szappan vagy a kézfertőtlenítő folyékony szappan.

[1]Korlátozott mennyiségben kapható:

[1]szájmaszk+kézfertőtlenítő teafás szappan+gumikesztyű >>

Kesztyűs védelem

A mostanság népszerű cérnakesztyű sajnos nem alkalmas a kórokozók elleni védelemre, sőt ellenkezőleg! Tudjuk, hogy a koronavírus a textilen is életben marad, tehát ha abban közlekedtünk, és levesszük, betesszük a zsebünkbe, sajnos a kórokozók is odakerülnek, onnan pedig a kezünkre. A legjobb védekezés az egyszerhasználatos gumikesztyű! Ne szégyelljük felvenni, hiszen a pénzen, a boltokban összefogdosott termékeken, a tömegközlekedési eszközök kapaszkodóin, a kilincseken is lehetnek vírusok. Tegyük meg egymásért, hogy nem fogjuk meg csupasz kézzel a boltban az árut, vegyük fel a kesztyűt, ne szégyellősködjünk!

Helyes használat:

- mossunk kezet alaposan, és vegyük fel a kesztyűt.

- ha levesszük, dobjuk a szemetesbe, és mossunk kezet ismét.

2./ Ha tehetjük, használjunk maszkot!

Semmilyen maszk nem jelent száz százalékos védelmet a koronavírus ellen, de tegyünk meg mindent, ami gátolhatja a betegség terjedését!

Nem tudjuk még pontosan, mennyi ideig lappang a vírus, mennyi idő telik el aközött, míg valaki megfertőződik és mire megfertőz valaki mást. Jelenleg a szakemberek 3-7 nap közé teszik ezt az időt, tehát tünetmentes emberek is fertőzhetnek. Nem elég tehát akkor viselni maszkot vagy távol maradni a közösségtől, ha tüneteink vannak, célszerű maszkot viselni, ha emberek közé megyünk. Jelenleg világszerte nehéz maszkokhoz jutni, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság részére is elegendő mennyiség álljon rendelkezésre.

Korlátozott mennyiségben kapható:  szájmaszk+kézfertőtlenítő teafás szappan+gumikesztyű >> [1]

3./ Közösségi távolmaradás
 
A lehetőségekhez képest kerüljük a zsúfolt helyeket, a kézfogást, a puszit. A jelenlegi intézkedések (pl. iskolák bezárása) is ezt célozzák.
 

 4./ A lakás tisztán tartása

 Otthonunkban biztonságban érezzük magunkat, pedig a vírusok oda is beszivároghatnak általunk. Fontos tehát a fertőtlenítés, amit megtehetünk az eddig is használt fertőtlenítő tisztítószerekkel. Legyünk körültekintőbbek, fertőtlenítsük a villanykapcsolókat, a kilincseket, a csapokat is.

Nem vagyunk tehetetlenek a vírussal szemben, a járvány megfékezéséhez mi magunk is nagyban hozzá tudunk járulni!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koronavirus_vedelem