Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hormonok a természetből: a fitoösztrogének

A fitoösztrogének olyan, növényekben található vegyületek, melyek a szervezetbe kerülve az ösztrogén hormonokhoz hasonló hatást váltanak ki. Érdemes egy kicsit közelebbről is megismerkedni ezekkel a növényekkel, ugyanis valóban hatásosak lehetnek a klimax során jelentkező panaszok enyhítésében.

A menstruáció elmaradása idején a hormonháztartás nagy változáson megy keresztül, az egyensúlya felborul az ösztrogénszint csökkenése miatt. Ez a szervezet egészének működését befolyásolja: a leggyakoribb tünetei a hőhullámok, a hangulatingadozások, az ingerlékenység, a fejfájás, a feszültség, a hüvelyszárazság. Nem csak a tablettás hormonpótlás jelenthet megoldást ebben az időszakban, a természetes eredetű, növényi fitoösztrogének is hatásosak lehetnek! A fitoösztrogének különböző módon hatnak a szervezetre. Mivel e vegyületek kémiai felépítése nagyon hasonló az ösztrogénéhez, ezért képesek azokhoz hasonlóan viselkedni, s ezzel „becsapni” az ún. ösztrogénreceptorokat. A növényi eredetű vegyületek a vér ösztrogénszintjére nincsenek hatással, de a sejtekhez való kapcsolódással ösztrogénszerű hatást váltanak ki, ha alacsony ennek a hormonnak a szintje. Ha viszont magas ez a szint, akkor antiösztrogén hatás keletkezik.

A legfontosabb források

Barátcserje

A barátcserje növény termését Európában évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák esetén. Jótékony hatású a változókori panaszok esetében, rendszertelen menstruációnál, a normális menstruációs ciklus visszaállításának elősegítésére és termékenységi problémáknál. Csökketheti a hőhullámokat, az ingerlékenységet.

Szója

A szójában nagy mennyiségű fitoösztrogén található, jó hatással van a hőhullámok, vérnyomás ingadozás, csontritkulás, hangulatváltozások megelőzésében és kezelésében. A legtöbb fitoösztrogént a hagyományosan feldolgozott tofu, illetve a miszo tartalmazzák.

Vöröshere

Szintén évszázadok óta használatos a „női bajokra”: hőhullámok enyhítésére, csontritkulás megelőzésére, sőt a termékenység fokozására, a menstruációs panaszok csökkentésére. A vöröshere a fitoösztrogéneken kívül nyomelemekben, ásványi anyagokban, kálciumban, L-borostyánkősavban, flavonoidokban, proteinekben is gazdag. Energetizálja a szervezetet, általános regeneráló, erősítő hatású.

A fitoösztrogének rendszeres fogyasztása előtt mindenképpen kérjük ki az orvos véleményét, aki meglévő panaszaink ismeretében tud tájékoztatást adni arról, hogy számunkra is megfelelő alternatíva lehet-e a fitoösztrogének fogyasztása.

A Gyógyfű Kft. gyógyteája  tartalmazza a barátcserje termést és a vörös herét, melyek fitoösztrogén tartalmuknak köszönhetően hatásosan enyhítik a menopauzával kapcsolatos tüneteket, ráadásul  a csontritkulás kezelésében is pozitív szerepük van.

Megnézem a FEMINA KOMFORT GYÓGYTEÁT>> [1]

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/klimax_fitoosztrogenek