Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Á, te ehhez még túl fiatal vagy!

Gyakran hallani, hogy valaki egyes betegségekhez még túl fiatal, sajnos valójában nincs olyan nőgyógyászati betegség vagy állapot, amire azt lehetne mondani, hogy szigorúan korhoz köthető. Dr. Hartman Gábor szülész-nőgyógyászt, a Duna Medical Center orvosigazgatóját arról kérdeztük, hogy hány éves kortól és milyen rendszerességgel érdemes nőgyógyászati vizsgálatra menni.

A fiatal lányok életében egy fontos mérföldkő, amikor átesnek az első nőgyógyászati vizsgálaton. Többen hajlamosak halogatni ezt a lépést, pedig vannak olyan tünetek, mint a kismedencei fájdalom vagy a tartós alhasi fájdalom, amelyekkel azonnal szakemberhez kell fordulni.

Hány éves korban érdemes elvégezni az első vizsgálatot?

A „klasszikus” nőgyógyászati megbetegedésekkel, például a húgyúti fertőzésekkel vagy a gombás megbetegedésekkel 18–55 éves kor között kell számolni, míg 55 év felett már a változókor tünetei jelentkeznek. Azonban amennyiben valaki fiatalabban válik szexuálisan aktívvá, nem szabad megvárni a tizennyolcadik életévet, egy évvel a szexuális élet megkezdése után már ajánlott felkeresni a nőgyógyászt. Természetesen addig is fontos, hogy gondoskodjunk a terhesség, valamint a szexuálisan terjedő betegségek elleni megfelelő védekezésről. Ha nincs probléma, egy évenként javasolt a kontrollvizsgálat, panasz esetén azonban nem szabad heteket, hónapokat várni a vizsgálattal.

Dr. Hartman Gábor elmondta, hogy egyes daganatos betegségek például ciszták már tizenéves fiataloknál is jelentkezhetnek, ugyanakkor számos negyvenes hölgynél kísérnek végig sikeres terhességeket. „Fontos, hogy minden eshetőségre gondoljunk, és így a beteg a lehető leggyorsabban megkapja a megfelelő kezelést és támogatást. Kiemelt jelentőségű, hogy a nők rendszeresen, minden évben járjanak szűrésre.” – tette hozzá.

Mikor kell azonnal időpontot foglalni?

Egy gombás fertőzés akár otthon is kezelhető különböző gyógyszertári készítményekkel, de ha a panaszok nem szűnnek, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ha arra gyanakszunk, hogy a panaszaink hátterében szexuálisan terjedő betegség állhat, nem szabad otthoni praktikákkal kísérletezgetni, mert ezzel akár ronthatunk is az állapotunkon.

A szexuális úton terjedő fertőzések tünetei igen változatosak és vannak olyan betegségek is, amelyek nagyon sokáig nem okoznak tüneteket (ilyen például a chlamydia, ureaplasma és a mycoplasma). Előfordulnak olyan szexuális fertőzések is, amelyek nem a fertőzött félnél okoznak kellemetlen tüneteket, hanem a partnernél. Egyes nemi úton terjedő betegségek kezelése igen egyszerű, de gyakran van szükség komplex, hosszan tartó kezelésekre, illetve a felülfertőzést elkerülendő mindkét fél kezelésére.

 

A következő tünetekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni:

•rendellenes vérzés

•szexuális érintkezés után jelentkező vérzés

•kellemetlen illatú folyás

•ha szexuális úton terjedő betegségre gyanakszunk

Érdemes észben tartani, hogy a nyári hónapokban többen fordulnak nőgyógyászhoz. Ilyenkor a hőség, a strandolás miatt megváltozik a hüvely pH értéke így könnyebben alakulnak ki fertőzések.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nogyogyasz_felkeresese_elso