Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A legkorszerűbb hajbeültetési módszer nőknek - S. H. E.

A kopaszodás mindennapos probléma. Szembejön velünk az utcán, találkozunk vele a szupermarketban, a munkahelyen, a családi vacsorákon. A statisztikák szerint 4 nőből 1 szenved hajritkulástól és hajvesztéstől, és a nők 30%-a tapasztalja meg élete során legalább egyszer a hajhullást.

A kopaszodás mindennapos probléma. Szembejön velünk az utcán, találkozunk vele a szupermarketban, a munkahelyen, a családi vacsorákon. A statisztikák szerint 4 nőből 1 szenved hajritkulástól és hajvesztéstől, és a nők 30%-a tapasztalja meg élete során legalább egyszer a hajhullást.Ha egy nő haja kóros mértékben, akár csomókban kezd hullani, az első reakció gyakran - és érthető módon - a pánik. Ezt követően pedig általában elkezdi keresni a megoldást a problémára. Nem ritka, hogy először különböző termékeket vásárol, például hajnövesztő samponokat, olajokat. Az is lehet, hogy csodálatos gyógyulást ígérő „forradalmi” eszközökre ruház be például fejbőrmasszírozó készülékekre. Azonban ezek a csodaszerek általában nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, vagy csak ideiglenesen hoznak javulást. Ennek több oka is lehet. Egyrészt a termékek silány minősége vagy kétes hatóanyaga, másrészt az, hogy a hajhullásnak és kopaszodásnak számtalan oka lehet. Például a hormonháztartás egyensúlyának felborulása, az örökletes tényezők, a stressz, a helytelen táplálkozás vagy éppen a különböző betegségek. Ha az ok nem genetikai, akkor először mindenképp azt kell kezelni, nem a hajvesztést, hiszen ha nem szűnik meg az alapprobléma, akkor a kopaszodás is tovább folytatódik. Amennyiben viszont a hajhullás oka genetikai, vagyis szakszóval androgén alopéciáról beszélünk - ami egyébként több mint 2 millió embert érint Magyarországon -, akkor csak egyetlen megoldás létezik: a hajbeültetés.

A hajbeültetésről

A hajbeültetés [1] ma az egyedüli biztos módszer a kopaszodás megállítására és visszafordítására. A beavatkozás hatékonysága garantált, minden esetben szemmel látható eredményt hoz, és a beültetett hajszálak az idő múlásával sem fognak kihullani. A hajbeültetés kicsit félrevezető megfogalmazás, ugyanis nem idegen hajszálakat ültetnek be. Minden esetben a páciens saját hajszálait nyerik ki, majd azokat ültetik be a kopaszodó területekre, így a helyesebb megfogalmazása az eljárásnak inkább a hajátültetés vagy hajáthelyezés lenne. A beavatkozást az teszi lehetővé, hogy nagyon ritkán fordul elő a teljes hajállomány elvesztése. Az esetek többségében a tarkótáji területen lévő hajszálak megmaradnak. Ez azért lehetséges, mert az itt található haj ellenálló a kopaszodásért felelős DHT hormonnak. Ezt a tarkótáji területet nevezzük donorterületnek, mivel innen nyerik majd ki az átültetésre szánt hajszálakat a megritkult, illetve teljesen hajhiányos területekre.

Hajbeültetési módszerek

A hajbeültetésnek több módszere is ismert. Ugyan ez egy viszonylag modern beavatkozásnak számít, a kezdetleges módszereket a színvonalas intézmények ma már egyáltalán nem alkalmazzák. Ilyen kezdetleges hajbeültetési technika a F. U. T. (Follicular Unit Transplantation), vagyis a csíkkivételi módszer. Ekkor a hajas fejbőrt egy nagy sávban távolítják el a tarkóról, majd utána ezt feldarabolják. Hátránya, hogy fájdalmas, lassan gyógyul, és látványos heg marad a donorterületen. A már későbbi F. U. E. (Follicular Unit Extraction) technika áttörést hozott a hajbeültetés területén. Ennél a módszernél egyesével, hajszálcsoportonként nyerik ki az átültetendő hajszálakat. Előnye a F. U. T. módszerrel szemben, hogy kevésbé fájdalmas és sokkal gyorsabban gyógyul. Ugyanakkor a F. U. E. technikát alkalmazva is maradnak látható fehér pontok, hegek a fejbőrön - bár ezek kevésbé észrevehetőek, mint a F. U. T. módszer utáni hosszú hegvonal. A F. U. E. technikának léteznek még változatai például. F. U. E. 2 vagy a F. U. E. Safe System.

Az S. H. E. Módszer

Ma a legfejlettebb és legkorszerűbb hajbeültetési módszer az S. H. E. (Single Hair Extraction). Alapját tekintve megegyezik a F. U. E. módszerrel, de annak egy továbbfejlesztett, modernebb és precízebb változata, mellyel tökéletesebb végeredmény érhető el, mint bármelyik másik hajbeültetési módszerrel. Az S. H. E. esetében a legjelentősebb eltérés a F. U. E. módszerhez képest az alkalmazott eszközök területén tapasztalható, ezek ugyanis sokkal kisebbek, ezáltal jóval precízebb munkára képesek. A hajszálak kinyerését és áthelyezését is a legkiforrottabb, legfinomabb és legpontosabb orvosi műszerekkel végzik. Míg a F. U. E. módszer esetében indokolatlanul nagy kiterjedésű bőrdarabot távolítanak el a hajszálak körül, addig az S. H. E. technikával ez minimálisra csökkenthető. Ez azért fontos, mert a kisebb tű kisebb sebet okoz, ami hamarabb gyógyul, nem okoz hegesedést, ezáltal nem ritkítja a frizurát a donorterületen.

(Forrás: himgeurope.com)

Az S. H. E. hajbeültetés menete

A hajbeültetés többkörös helyi érzéstelenítéssel történik, így az eljárás szinte teljesen fájdalommentes. Az érzéstelenítés után megkezdődhet a hajszálak kinyerése a Zero Touch Method kinyerési technológiával. Ez, mint a neve is mutatja, teljesen kiküszöböli az emberi érintést. Ennek köszönhetően egyetlen átültetésre kerülő hajhagyma sem sérül, és kinyeréskor a környező hajhagymákat sem éri semmilyen károsodás. Ezután következik a hajhiányos terület, azaz a célterület előkészítése. Ez a lyukak kialakítását jelenti a beültetendő hajszálak számára. Implantáló tűk segítségével végzik a behelyezést, és a Zero Touch Method technológiának hála beültetéskor sem sérülnek meg a hajszálak.

( Forrás: himgeurope.com)

Az S. H. E. technika előnyei

•a beavatkozás szinte teljesen fájdalommentes,

•a világpiacon kapható legkisebb átmérőjű tű segítségével végezzük el a hajkinyerést és -beültetést, így a beavatkozás során keletkezett apró nyílások rendkívül rövid idő alatt begyógyulnak,

•a F. U. T. technikával ellentétben itt nem alkalmazunk vágást, nincs szükség sem varrásra, sem a későbbiekben varratszedésre, az eljárás minimálisan invazív,

•nem keletkezik hegvonal, sem apró fehér pontok, szabad szemmel szinte teljesen észrevehetetlen, hogy hajbeültetést végeztek,

•a lehető legsűrűbbre lehet ültetni a hajszálakat a jóval kisebb átmérőjű tű használatával,

•az S. H. E. módszer alkalmazásával nem alakul ki semmiféle látható ritkulás a donorterületen,

•férfiak és nők számára is tökéletesen módszer, hiszen még a hölgyek gyengébb hajszálai sem károsodnak a beavatkozás során.

Az S. H. E. módszer nőknek

A hajbeültetés előtt sokan - általában a hölgyek - tartanak attól, hogy a bevatkozás során le kell vágni a hajukat. Ez szerencsére sokszor elkerülhető, a hajbeültetés ugyanis lehetséges hosszú haj közé is elvégezhető, a befogadóterületen nem mindig kell rövidre vágni a frizurát. Sajnos a donorterületen lévő hajat mindenképpen rövidre kell vágnunk, viszont ez hosszú hajú pácienseknél nem okoz gondot, hiszen ezt a területet el tudják fedni a fentebb lévő hosszú tincsekkel. Tehát a hölgyeknek sem kell aggódniuk a hajbeültetés előtti hajvágástól, és attól, hogy megfosztják őket hosszú tincseiktől.

(Forrás: unsplash.com)

S. H. E. - az Év terméke díj győztese

Az S. H. E. hajbeültetési módszer a HIMG klinika fejlesztése. Itt alkalmazták Magyarországon elsőként ezt a forradalmi technikát, amely új távlatokat nyitott a hajbeültetés területén. A klinika 2013-ban ezzel az innovatív technológiával, illetve a kiváló hajbeültetési eredményt lehetővé tevő S. H. E. módszer hajtranszplantációs tűinek köszönhetően el is nyerte az Év terméke díjat egészségügyi kategóriában.

Ha minőségi hajbeültetést szeretne, válassza Ön is a HIMG hajbeültetési klinikát!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hajbeultetes