Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Vizsgálják a gyermeket

Akinek gyermeke van, előbb-utóbb óhatatlanul szembesül a ténnyel: még a szépreményű utód is megbetegszik. Nap mint nap kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy orvosunk a közli, hogy gyermekünknél valamilyen betegség gyanúja merült fel, de ennek tisztázása további vizsgálatokat igényel. Eluralkodik rajtunk a kétségbeesés, hogy gyógyítható-e vajon az a bizonyos betegség, mennyire fájdalmasak azok a bizonyos vizsgálatok és persze, hogy miért éppen a mi gyermekünkkel történik mindez.

Ha gyermekünk megbetegszik, néha sajnos nem egyszerű nátháról vagy torokfájásról van szó, amelyet mi magunk is kikúrálhatunk, de az orvosnak elég egy kurta pillantás, hogy tudja, milyen kezelést alkalmazzon. Megesik, hogy egyéb vizsgálatok is szükségessé válnak, mielőtt pontosan felállítható a diagnózis, és eldönthető a legmegfelelőbb gyógymód.

Sok múlik ilyenkor az orvos beleérző képességén és a szülő együttműködési készségén, hogy a várható vizsgálatok a gyermekben ne okozzanak félelmet. Gyakran előfordul az is, hogy hiába végzik el a műszeres vizsgálatokat, azok eredménye negatív, s a betegség mibenlétére továbbra sem derül fény. A szülőknek azt kell megérteniük ilyenkor, hogy a negatív vizsgálati eredménynek is lehet örülni, hiszen bár gyermekünk görcsölésének oka nem derült ki legalább meggyőződhetünk például arról, hogy a fejében nincsen térfoglaló elváltozás.

Kockázatmentesen

Az eszközös vizsgálatokat két csoportra oszthatjuk: diagnosztikus ilyenkor a betegség okát kutatjuk; és terápiás amikor a kóros állapotot próbáljuk megszüntetni. Természetesen ezek egyetlen altatásban is követhetik egymást, csak akkor az előkészületek komolyabbak - ezt mindig mérlegeli a vizsgálatok előtt, hiszen nem mindegy, hogy hányszor kell altatni a gyermeket, mert mint szinte valamennyi beavatkozásnak, ennek is van rizikófaktora.

Újszülött, [0] csecsemő- és kisgyermekkorban a műszeres vizsgálatok altatásban végezhetők el. Nem csak azért, mert esetleg fájdalmasak, hanem mert ők még nem tudnak mozdulatlanul feküdni, például CT- vagy egyéb, eszközös vizsgálat során. Kevés kockázattal altatni viszont akkor lehet, ha a gyermek nem hurutos, nem lázas és védőoltást sem kapott a közelmúltban. Ezekről az aneszteziológusnak kell meggyőződnie, mert az altatásért ő vállalja a felelősséget. Természetesen vannak sürgősségi jellegű vizsgálatok, amelyeket nem lehet halasztani, ilyenkor fokozódik az altatás kockázata. A szülőknek a gyermek 18 éves koráig írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy hozzájárulnak az altatásban történő műszeres vizsgálatokhoz. Azt tanácsolom, hogy kérjenek az orvostól részletes felvilágosítást, de amennyire lehet, ne gátolják a munkáját nemleges válasszal.

Vegyük sorra, melyek azok a vizsgálatok, melyekhez gyermek esetében szükséges az altatás!

Radiológiai képalkotó eljárások

Komputertomográfia (CT); magrezonancián alapuló MRI

A technika lehetővé tette, hogy pontos anatómiai képet nyerjünk szervezetünk belső titkairól anélkül, hogy a sebész felvágna minket. Az így kapott információk többnyire nélkülözhetetlenek a diagnózis felállításához, ugyanakkor kezelésünk eredményességét is nyomon követhetjük a géppel, s mindezt teljesen fájdalommentesen. Ezekkel a műszerekkel kimutathatók a tumorok, fejlődési rendellenességek, belső vérzések stb.

A ma már rutinszerűen alkalmazott modern spirál CT-k igen gyorsak, a vizsgálat általában 510 percet vesz igénybe, az MRI-vizsgálat eltarthat egy óra hosszat is, igaz, még részletgazdagabb képet ad. E vizsgálatokat ultrarövid altatásban, ambuláns módon végezzük, célja, hogy a gyermek meghatározott ideig mozdulatlanul feküdjék.

Izotóp-perfúziós vizsgálatok

Ezek a szervek és szövetek működési állapotáról szolgáltatnak igen fontos információt. A fő probléma nem az izotóp beadása, hanem ugyancsak a mozdulatlanul fekvő testhelyzet biztosítása. Szerencsés esetben ez enyhe bódításban is elérhető. Mind az altatást, mind a bódítást csak éhgyomorra lehet elvégezni, tehát alapvető feltétel, hogy a vizsgálat előtt három órával a gyermek már ne kapjon se enni, se inni. Más irányú, de ugyanennyire fontos feltétele a vizsgálatok megkezdésének, hogy bármikor rendelkezésre álljon intenzíves orvosi háttér a váratlan események gyors elhárítására.

DSA

Az eljárás keretében digitális technikával kontrasztanyagot juttatnak az érrendszerbe. Általa egész érrendszerünk feltérképezhető, a végtagokban és a belső szervekben egyaránt. Mivel a kontrasztanyagot speciális kanülökön át juttatják be az artériás vagy vénás erekbe, így ez a vizsgálat szükségképpen műtéti körülmények között, altatásban zajlik.

A beavatkozás során lehetőség nyílik a káros érburjánzások gyógyszeres megszüntetésére (szklerotizálás), illetve a beszűkült érszakasz ballonnal való kitágítására vagy áthidalására kitágító behelyezésével. Mint láthatjuk, a DSA bajmegállapításnál és gyógyításban is egy igen nagy jelentőségű eljárás, a szíves érsebészet remekül tudja használni.

Ha gyermekünk megbetegszik, néha sajnos nem egyszerű nátháról vagy torokfájásról van szó, amelyet mi magunk is kikúrálhatunk, de az orvosnak elég egy kurta pillantás, hogy tudja, milyen kezelést alkalmazzon. Megesik, hogy egyéb vizsgálatok is szükségessé válnak, mielőtt pontosan felállítható a diagnózis, és eldönthető a legmegfelelőbb gyógymód.

Endoszkópos vizsgálatok

Gasztroenterológia

A gyomor és a bélrendszer üvegszáloptikás vizsgálatai válnak így lehetővé. A felső endoszkópiás vizsgálat a nyelőcső, a gyomor és patkóbél kóros elváltozásainak felismerésében és kisebb műtéti megoldásaiban játszik fontos szerepet. (Pl. mérgezések, sav- és lúgmarások okozta szűkületek kimutatása, különböző eredetű fekélyek és hámsérülésekből adódó vérzések tudatosítása, illetve kezelése.) A legfiatalabbak számára ezek nehezen lennének elviselhetőek éber tudat mellett, ezért általános anesztéziát alkalmazunk.

Az alsó endoszkópiás vizsgálatokkal a vastagbél és a végbél kóros elváltozásairól szerezhetünk tudomást. Gyakran tapasztalunk a betegnél véres székletet, s ennek hátterében nemcsak bélfertőzés állhat, hanem gyulladásos rendszerbetegségek is autoimmun eredetű elváltozások (ilyenkor a szervezet a saját sejtjeit idegenként kezeli, és ellenanyagot termel), illetve polipok is előfordulnak. Ez utóbbi esetben, ha csak egy-egy vérző polip található, az eszközösen el is távolítható.

Ugyanezzel a módszerrel történik a kezelések eredményességének kontrollja is. Az idegen testek nagy részét főként a nyelőcsőben és a gyomorban találjuk meg, és ezzel a módszerrel sebészi beavatkozás nélkül is eltávolíthatjuk (pl. varrótű, pénzérme, Lego stb.).

Fülorrgégészet

Fülorr gégészet Régóta használatosak endoszkópok ezen a szakterületen is. A légutakba került idegen test (életveszélyes állapotot eredményezhet, azonnali beavatkozásira van szükség, amelyet általános altatásban, egyidejű lélegeztetést biztosítva végzünk el. Lehetőség van a hangszalagok működési zavarának tisztázására, az orr- és arcüreg betegségéinek megfejtésére, légúti szűkület megállapítására és mindezek kezelésére. Az endoszkópos vizsgálat videóra feltehető és a későbbiekben is visszajátszható. A gége nagyfokú duzzadási képessége miatt ébredés után a gyermek nem távozhat, egy éjszakát még kórházi megfigyelés alatt kell maradnia.

Léteznek speciális endoszkópiás vizsgálatok, melyeket ambuláns módon nem lehet kivitelezni, viszont a kórházi kezelést nagymértékben lerövidíthetik. Gyermekkorban is eltávolíthatók az epekövek és a beteg epehólyag anélkül, hogy a hasfalat fel kellene nyitni. A hazamenetel ez esetben 3-5 napon belül várható. Kisfiúknál a le nem szállt heréket meg lehet keresni az endoszkóp segítségével, és az esetek egy részében a műszer segítségével le is hozhatók herezacskóba. Ugyancsak korrigálható ezzel a műszerrel a hereburok kóros, visszeres tágulata is.

A hasüreg, mellüreg és szívburok betegségeinek kinyomozásához is páratlan segítséget nyújtanak az endoszkópok, ezeket diagnosztikus laparoszkópia, mediasztinoszkópia és torakoszkópia névvel illetjük meg.

Urológia

Alkalmazzák az endoszkópokat ebben a szakágban is, mind a vizsgálatok, mind a gyógyítás területén. Nélkülözhetetlen a tumorok és vérzések felderítésében, valamint a húgyhólyag, a húgycső és a két húgyvezeték (uréter) vizsgálatához. Az utóbbi időben lehetőség nyílt bizonyos vesekövek műtét nélküli eltávolítására. Ezeket ma már 3-4. generációs, ultrahang vezérelte kőzúzó gépekkel végzik. Természetes, hogy ez is csak a beteg mozdulatlan állapotában lehetséges, ezért altatást igényel.

A jövő útja?

Folytathatnánk a sort, de a fentiekből talán már most is kitűnik, hogy ezek az eljárások és technikák igen praktikusak, s kezdik kiszorítani a hagyományos sebészi módozatokat. S a jövő ezen a téren még ígéretesebbnek tűnik. De hát mi is lehetne fontosabb, mint a gyermek sorsa, hogy minél kevésbé találkozzon a fájdalommal, a félelemmel...Ezért jó, ha az altatóorvos és asszisztenciája nem csak pontos, precíz munkát végez, de alapos ismerője a gyermekléleknek is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/gyerek_vizsg1.htm