Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Odafigyeléssel csökkenthető a melanomás megbetegedés kockázata

Odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a melanomás megbetegedés kockázata, erre hívják fel a figyelmet a péntekig tartó Országos Melanoma Hét során - közölte a Magyar Dermatológiai Társulat.

Magyarországon az elmúlt 15 évben duplájára nőtt a melanomás betegek száma, évente mintegy 2800 esetet regisztrálnak. A bőrdaganatok között a melanoma az egyik legrosszabb kimenetelű ráktípus, könnyen képez daganatos áttétet más szervekben. Bármely életkorban, mindkét nemnél kialakulhat. A betegség súlyos következményeinek kockázata viszont kellő odafigyeléssel, szűrővizsgálatokkal és korai diagnózissal csökkenthető.

A kialakulás kockázatát a sok, szabálytalan anyajegy és az örökölt hajlam is növelheti, de a legnagyobb kockázati faktort az UV sugárzás jelenti, ezért kiemelten fontos a védekezés, valamint a rendszeres önvizsgálat. Nemcsak a napfény, hanem a szolárium is növeli a bőrelváltozások gyakoriságát. Ezen a téren a magyarok különösen veszélyeztetettek, mert egy felmérés szerint a 20 év feletti magyarok több mint ötöde - a nemzetközi átlag duplája - járt már szoláriumban.

Az Országos Melanoma Hetet idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg. A kampányban az évek során több mint harmincezren vettek részt. A május 6. és 10. között tartott megelőzési kampány során az ország 14 városában 21 helyszínen van lehetőség ingyenes szűrővizsgálatra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/melanoma