Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hogyan kezdd az edzést tavasszal? Melegítő krémmel!

Lassan melegszik az idő, egyre hosszabbak a nappalok! A hideg és a sötét már nem lehet kifogás arra, hogy a tévé előtt töltsd a szabadidőd! Ha még sincs kedved a sáros utakon futni, a városi futópályákat vagy az egyre szaporodó kültéri kondiparkokat is választhatod!

A parkok futópályái mellett sok helyen erősítő gépekkel, ügyességi eszközökkel, helyenként bokszzsákkal, sőt minitrambulinnal felszerelt kültéri kondipark is található. Gyakran látni egész családokat, ahol a felnőttek futnak, erősítenek, a kisebbek a játszótéren levegőznek egymástól csupán néhány méter távolságra. A kinti mozgás minden évszakban egészséges, az izmok védelmére azonban hűvös időben fokozottan ügyelni kell.

Hűvös időben az izomhúzódás veszélye nagyobb

A hidegben a bőrfelszín közelében található erek összehúzódnak, a szervezet ugyanis arra koncentrál, hogy melegen tartsa a létfontosságú belső szerveket. Emiatt a végtagok könnyebben kihűlnek, ezért a szabadtéri edzések előtti bemelegítésre még kora tavasszal is különös figyelmet kell fordítani.

A hideg izmok nehezebben melegednek át, így a túlzott, vagy hirtelen erőfeszítés hatására az izomrostok könnyen megsérülhetnek.

Előzd meg a sportsérüléseket! Használj bemelegítő krémet!

Miért fontos a bemelegítés? A hideg izmok merevek, a fizikai terhelés hatására könnyen meghúzódhatnak. Ennek biztos jele, ha edzés közben hirtelen fájdalmat érzel és az érintett izom görcsösen megkeményedik. A meleg izom rugalmas, a terhelés hatására nyúlik és nem szakad.

A bemelegítő krémek élénkítik a bekent területen a hajszálerek keringését, így a bőr alatti izmokba is több friss vér áramlik. Ennek hatására az izom átmelegszik és ellazul. A gimnasztikai gyakorlatok mellett a melegítő krémek használata is segít felkészíteni izmaidat a terhelésre.

Az izomlazító hatású sportkrémeket edzés előtt és után is használhatod! Az izomlazító, fájdalomcsillapító hatású növényi kivonatokat tartalmazó sportkrémek

•edzés előtt az izmok átmelegítésére és ellazítására

•sportolás után pedig az izomfájdalom enyhítésére [1], a fáradt izmok pihentetésére egyaránt használhatók.

A keringést serkentő növényi kivonatok közül az egyik legismertebb a rozmaringolaj, de az erdei fenyő olaj és a kúszó fajdbogyó olaj is segítik az izmok átmelegítését. A mentol tartalmú sportkrémek azonnali hűsítő hatásukkal enyhítik az izomfájdalmakat.

Ha a téli lustálkodás után már fontolgatod, hogy kimész mozogni egy kicsit, ne erőltesd túl izmaidat! A gyógynövény kivonatokból készülő bemelegítő krémek használata edzés előtt támogatja az izmok felkészítését a terhelésre, sportolás után pedig a fáradt izmok pihentetését, ellazítását segítik elő.

szponzorált tartalom



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/edzes_tavasszal