Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Terítéken a gyomorfekély: fekélybetegek diétája

Rossz gyomor alatt általában a gyomorfekély kezdődő jelei, illetve magát a gyomorfekélyt értjük. Ez általában hosszú ideig tartó gyomorhurut, savas gyomor, véredény-ellátási zavarok és a gyomorfal ideges állapota esetében keletkezik. Sok tényező együttes hatásának eredményeképpen jön létre a gyomorfekély, amelyben az öröklődésnek is szerepe van, de okozói lehetnek az erős dohányzás, a rossz táplálkozás és a született vagy szerzett görcshajlam.

A gyakran előforduló gyomorbetegségek számát a stressz, az általános túlhajszoltság, valamint a túlfinomított, mesterséges élelmiszerek és a bennük található adalékanyagok növelik. Előidézhetik a gyomorhuruttal kezdődő gyomorbetegséget a túlzottan hideg ételek vagy pl. a fagylalt is. A gyomorból kiindult görcsök kiterjedhetnek a belekre is, ami székrekedéshez is vezet. A szív és a gyomor bántalmai a lelki problémák, a lelki kiegyensúlyozatlanság jelzői is.


Ételeink szerepe

A gyomorfekély kialakulásának megelőzésében folyamatosan kell olyan táplálékokat fogyasztani, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, gabonakolbász, zabpehely, búzacsíra, sörélesztő, melasz, fényezetlen rizsfélék, barna rizs, indiánrizs, burgonya. Ajánlatos a burgonyát úgy elkészíteni, hogy lehetőleg héjában süljön vagy főjön meg. Az újburgonyát héjastól is fogyaszthatjuk.

Fontos a sárgarépa fogyasztása nyersen vagy főve, de mindenképpen kevés zsiradékkal elkészítve. A friss sárgarépa zöld leveléből salátát és főzeléket is készíthetünk. Gyakran fogyasszunk ánizsos, fahéjas készítményeket, és csaknem minden ételünkben használjunk megelőzésképpen őrölt köményt. Célszerű a citrusfélék gyakori fogyasztása: alapos mosás után egy-egy karikát héjastól is bekaphatunk.

Előnyösek a megelőzésben a majonézes készítmények, különösen ha azok leveles zöldségfélét, burgonyát, haldarabokat, borsót és babféléket tartalmaznak. Gyomor- és bélpanaszokra való hajlam esetén ételeinkhez emésztést segítő és bélműködést javító élelmi anyagokat használjunk! Ilyenek például a következők: ananász, articsóka, búzacsíra, datolya, retekfélék, májfélék, halfélék, vaj, tojás, dió, földimogyoró.

A gyomorműködés javítását célzó diéta részeként előnyös néhány magféle és az ezekkel készült ételek rendszeres fogyasztása is. Ilyenek a napraforgómag, mandula, szezámmag, lenmag, hajdina, köles. A hüvelyesek közül kiemelt fontosságúak – akár a megelőzésben, akár a gyógyításban – a csicseriborsó és a lencse, amelyek még a bélműködésre is előnyösen hatnak.

Szezonálisan főleg, de egyébként is fontos a zöldbab fogyasztása, mert nemcsak a bélrenyheség ellen hat, hanem a króm- és folsavtartalmánál fogva a vashiány megelőzésében is fontos. Ilyen szempontból előnyösebbek a zöld színű zöldbabok.

Bélműködést segítő és szabályzó élelmi anyagaink még az egres, a málna, a rebarbara, a spárga és a zeller. A felsorolás nem jelent fontossági sorrendet, mert ugyanígy megemlíthetnénk még például a szedret és a fekete ribiszkét, amelyek elsődleges helyet foglalnak el az egészséges anyagcsere működtetésében. Az utóbbiak sokféleképpen elkészíthetők és fogyaszthatók (pl. ivólé, saláták, gyümölcslevek, szószok, kompót, köret, krémlevesek formájában, de natúran is).

Megelőzés, gyógyítás

Nagy fontosságú a megelőzésben és a gyógyításban is, hogy olyan fűszerféleségeket használjunk, amelyek „karbantartják” tápanyagcserénket. Ilyenek a gyömbér, a majoránna, a kömény, édeskömény, tárkony, bazsalikom, fehér vagy zöld bors. Káposztafélék mellett még az olajbogyó is, sót, aki a csípős és pikáns ételeket szereti, használjon sűrűn curryt és chilit.

Vashiány megelőzésére, továbbá bélrenyheség, székrekedés esetén rendszeresen fogyasszunk rozsot és rozskészítményeket; kenyérféléket, rozslisztféléket, rozspelyhet müzliként, de ügyeljünk arra, hogy a „rozsos” megnevezésű készítményekben többnyire kevés rozs található, vagy egyáltalán semennyi. A zablisztet, zabpelyhet, zabkorpát akkor részesítsük előnyben, ha célunk a vashiány megelőzése.

Gyomorpanaszok esetén sok csíraanyagot fogyasszunk mind megelőzés, mind gyógyítás céljából (pl. szójacsíra, szójacsíra-saláta, búzacsíra), de a legfontosabb a zsázsa rendszeres fogyasztása, akár házilag csíráztatva csíraként, akár fűszerként használva. A zsázsát turbolyának is nevezik.

Gyomorpanaszaink megszüntetésében fontos szerepe van a torma rendszeres fogyasztásának. Ezt sokféleképpen elkészíthetjük. Fogyaszthatjuk majonézes tormaként, mustáros tormaként, tejfölös tormaszószként, héjastól reszelt almával vagy birsalmával, de kefirrel és joghurttal is nagyon finom a torma. Ezeket köretnek, köretkiegészítőnek vagy önállóan is használhatjuk szendvicsekhez, hideg sültekhez, például fokhagymával megszórt tőkehalfiléhez (sütés után), hidegen.

Gyomor- és bélrendszeri panaszok fennállásakor előnyös a ginszeng bármilyen formában történő folyamatos fogyasztása. Reggelente teaként, kamillateába cseppentett ginszeng tonikként, kapszulaként, ampullázott kivonatként.

Ami a hatást rontja

Gyomor- és bélbántalmaink megelőzésében és csökkentésében fontos, hogy a fentiekben leírtakra ügyeljünk, azért, hogy közérzetünk javuljon, de figyelemmel kell lennünk arra, hogy a gyulladás- és fájdalomcsökkentők rontják az itt felsorolt élelmi anyagaink hatásainak megvalósulását.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/endo1.htm