Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Klímaegyezmény - nagy a tét, és jó néhány ország kihátrál

Nagy a tétje az ENSZ - a lengyelországi Katowicében zajló - klímakonferenciájának, több mint 180 ország egyezkedik a párizsi egyezmény szabálykönyvének megalkotásáról, és a jelek szerint jó néhány ország kihátrál - mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóság vezetője.

A kéthetes konferencián eldől, hogy a 2015-ös párizsi politikai megegyezésből születik-e végrehajtott megállapodás. A konferencia technikai nehézsége, hogy a megegyezés részletszabályait, finanszírozását, a vállalások teljesíthetőségét, illetve teljesítettségét egységes keretbe kell fésülni. Emellett egy sokkal nagyobb, politikai jellegű problémával is meg kell küzdeni, az országok rossz irányba haladnak, növekszik a károsanyag-kibocsátás, és míg a párizsi megállapodás egyik fő célkitűzése az, hogy a globális felmelegedést 2100-ig 2 Celsius-fok alatt kell tartani az iparosodást megelőző szinthez képest, addig jelenleg növekvő pályán van ez az érték - fűzte hozzá.

Ha a globális felmelegedés 2 Celsius-fok felé emelkedik, akkor az országok garantáltan elszabaduló klímaproblémákkal néznek szembe, amire nincs forgatókönyvük - mutatott rá Kőrösi Csaba.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/klima_konferencia