Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Normál tartományban a TSH? Ez még messze nem garancia a várandósságra

Azok, akik számára a családalapítás nehézségekkel jár, tudják, hogy mekkora jelentősége van a pajzsmirigy megfelelő működésének. Az ellenőrzés során azonban sokan esnek egy nagy hibába. Azt látják, hogy a TSH szint a megengedett tartományon belül van, és megnyugodnak. Azonban a normál tartomány nem azonos a teherbe esés legoptimálisabb értékeivel.

TSH és petefészek!

Kevesen tudják, de a pajzsmirigyhez tartozó TSH hormon szintje nem csak a mirigy megfelelő működéséről adhat visszajelzést, hanem előre jelezhet más problémákat is. A TSH a pajzsmirigy egy serkentő hormonja. Feladata, hogy szabályozza a T3 és T4 hormonok szintjét, ezen keresztül pedig a test számtalan funkcióját, az anyagcserétől a szexuális funkciókon keresztül egészen a növekedésig.

Így lehet meggyógyulni a megfázásból csak gyógynövényekkel >>> [0]

A TSH azonban más hormonok szintjére is hatással van, így ezeken keresztül képes befolyásolni például a petefészkek működését is. A TSH, az ATPO (anti-TPO) és az AMH (Anti Müller hormon) között összefüggést mutatott ki egy néhány éve megjelent tanulmány. A petefészkek működésére az AMH gyakorol jelentős hatást. A hormon szintje ugyanis megmutatja a szakembereknek a petefészkekben lévő éretlen petesejtek számát, illetve azok minőségét is. A feltárt összefüggés megmutatta, hogy az TSH szintjének befolyásolásával az AMH szintje is változtatható, vagyis a pajzsmirigy serkentő hormonja közvetve erős hatást gyakorol a termékenységre is.

A normál tartomány a TSH hormonnak 0.4-4 mlu/l között található. Ezek az értékek azonban a teherbe eséshez nem a legideálisabbak. Sokan megörülnek, mikor az eredményeiken azt látják, hogy beleférnek a normál tartományba, így a várandósságnak semmi akadálya. Ez elméletileg igaz is, de a hormonrendszer bonyolultsága – például a fent említett összefüggések – miatt a várandóssághoz ideális érték 1-2 mlu/l közötti – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak

Fontos a szakszerű segítség és a támogatás!

A szakemberek többsége ma már javasolja a nőknek, hogy a családalapításra készüljenek tudatosan. Emellett ahol várat magára a baba, fokozottan szükséges, hogy a szervezetet támogassuk. Ennek egyik leginkább javasolt eszköze a várandósvitamin. Természetesen nem mindegy melyik mellett dönt, hiszen több szempont is erőteljesen van jelen a választásnál.

A megfelelő tagoltság, vagyis hogy a vitaminkészítmény képes legyen kiszolgálni a három eltérő trimeszter eltérő igényrendszerét alapfeltétel. Szintén kiemelt jelentőségű, hogy a készítmény komplex legyen – hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását -, valamint biológiailag aktív, szerves (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) összetevőket tartalmazzon. Ez utóbbi lényege, hogy a szervezet átalakítás nélkül, vagy minimális átalakítással képes hasznosítani az anyagokat, így azok felszívódása akár 80%-kal is javul!

Azok számára, akik pajzsmirigy gondokkal küzdenek, kiemelten fontos, hogy a kivizsgálás után mindenképpen kérjék endokrinológus és nőgyógyász segítségét. A vitaminkészítmények szempontjából is kiemelten jelentős a konzultáció, hiszen nem mindegy, hogy mennyi jódot visznek be a szervezetükbe. Sok esetben a szakemberek a babára vágyó nőket a pajzsmirigygondokra tekintettel eltiltják a plusz jód bevitelétől. Ez érinti például a sóhasználatot (ilyenkor nem szabad jódozott sót használni), és természetesen a várandósvitamint is, melyből ilyen esetekben a jódmentes változatot kell használni!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csaladtervezes_tsh