Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Derékba törő fájdalom: lumbágó és isiász

Leginkább idősektől halljuk, hogy isiászra, lumbágóra, „hexensusszra” panaszkodnak – talán sejtjük, hogy deréktáji fájdalomról van szó, de tudjuk-e, mit is jelentenek pontosan ezek a fogalmak?

Derékfájást okozhat a szalagok meghúzódása, sérülése, vagy az izmok túlterhelése. Hirtelen, heves, néha „áramütésszerű” deréktáji-keresztcsonti fájdalom formájában jelentkezik. Az általában rossz mozdulat következtében kialakuló fájdalom során az illető rendszerint „úgy marad”, nem tud felegyenesedni az adott testhelyzetből, nem tud mozdulni. Míg azonban a lumbágó „csak” erre a testtájékra terjed ki, az isiász vagy „hexensussz” (vagyis Hexenschuss, azaz boszorkánylövéses ülőidegzsába) esetén a fájdalom az egyik, vagy akár mindkét alsó végtagra is lesugárzik.

Az orvosi szakirodalom ezeket az elváltozásokat összefoglalóan a fibromialgia csoportjába sorolja. A mialgia izomfájdalmat, a fibromilagia szó pedig a rostos szövetek, izmok, inak, szalagok fájdalmát jelenti. Ezek az elváltozásokat nem korhoz kötöttek: bármely életkorban előfordulhatnak, de annak előrehaladtával gyakrabban jelentkezhetnek ilyen jellegű panaszok.

A fájdalom okai

Lumbágó esetén általában egy szokatlan, nagy megterhelés a fő bűnös, de elég lehet egy rossz, ügyetlenül kivitelezett mozdulat is. Az eltérés a csigolyák szintjén jelentkezik: a megterhelést jelentő inger a csigolyák kis ízületeinek tokját, szalagjait éri, s az izmok is reflexesen megfeszülnek. A lumbágót kapott illető nem tud felegyenesedni, mozdulni, „kényszertartása” van, az érintett területen az izmok duzzadtak, feszesek, és fájdalmasak.

Isiász esetén a kis csigolyaízületekben jön létre kopás, ilyenkor a fájdalom már általában rendszeresen ismétlődve vissza-visszatér, ugyanis a porckorong előesése fenntartja a folyamatot. Mivel azonban így az innen induló és alsó végtagra lefutó ülőideg is nyomás alá kerül, a deréktáji-keresztcsonti fájdalom az alsó végtagba sugárzó fájdalommal jár együtt, sőt, érzészavar, zsibbadás és átmeneti bénulással járó mozgászavar is kialakulhat – ez tehát már súlyosabb forma.

Mit tehetünk?

„Enyhébb” esetekben természetesen elég az ágynyugalom, a pihenés, a megfelelő, nem fájdalmas testhelyzet felvétele (a csípőt és a térdet behajítva helyezkedjünk el az ágyban). Szükség lehet szájon át szedett fájdalomcsillapítókra, vagy helyileg alkalmazva különféle bedörzsölők, fájdalomcsillapító és izomlazító készítmények, valamint masszázs igénybe vételére. Nem szűnő, igen heveny esetben orvosi kezelés is indokolt lehet, pl. érzéstelenítő injekció, és egyéb speciális kezelések formájában.

Az idült derékfájás (pl. elhízás, terhesség esetén) oki kezelést igényel: a testtartás javítására van szükség, pl. gyógytorna, vagy fűzőviselés segítségével, elhízás esetén pedig a fogyókúra segíthet. Az isiász tehát, ha az elváltozás az alsó végtagban jön létre zsibbadás, érzészavar, érzéskiesés, vagy akár bénulás formájában, feltétlenül orvosi beavatkozást, szakszerű kivizsgálást és kezelést igényel.

A lumbágó és az isiász megelőzhető: legyünk fittek, edzettek, csökkentsük túlsúlyunkat és mozogjunk sokat. Intenzívebb mozgás előtt végezzünk bemelegítő gyakorlatokat. Idősebb korban is jótékony hatású a könnyű gyakorlatokból összeállított torna. Ügyeljünk a helyes testtartásra – ebben segít a jól megválasztott cipő és fekhely; valamint ne hordjunk tartósan súlyokat csak az egyik oldalunkra terhelve (lsd. táskaviselés). Erre különösen gyermekeink esetén ügyeljünk!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/derekfajas.htm