Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A férfiak termékenységéhez fontos a cink, de ezzel nem ér véget a sor!

A férfiak termékenységével kapcsolatban a leginkább ismert anyag a cink. Azt azonban, hogy pontosan mire is jó, és hogy a cink mellett kell-e még mást is szedni a normál termékenységért, már messze nem tudják annyian.

Cink? Cink!!

A cink kiemelt jelentőségű a férfiak termékenységének fenntartásában – olvashatjuk sokszor, ez azonban ebbe a formában nem igaz. Jelentősége valóban nagy, ám nem kiemelt, hiszen más anyagokra éppen olyan nagy szükség van, mint a cinkre.

Hogy miért kerül mégis olyan sokszor elő ez az anyag? A legtöbb helyen a sperma minőségével hozzák kapcsolatba, a cink azonban nem csak a szaporodás miatt fontos. amellett, hogy közel 300 enzim elengedhetetlen összetevője, a cink egyik elsődleges feladata a szervezetben, hogy a sejtmembrán integritását megőrizze. Hiányában a membrán meggyengül, és a sejt sérülékenyebbé, érzékenyebbé válik a környezeti ártalmakra.

Itt kapcsolódik össze a sperma minősége és a cink. A sejtmembránra gyakorolt hatás ugyanis minden sejttípusra igaz, függetlenül attól, hogy férfiakban vagy nőkben találhatóak meg. így természetesen a spermiumok minősége is nagyban függ ettől az anyagtól.

Elég csak a cink?!

Amennyiben a cél a normál termékenység fenntartása, visszaszerzése, és nem áll a háttérben betegség sem – még akkor sem. A spermatogenezis, vagyis a spermaképzés egy igen összetett folyamat, mely hormonvezérelt, és melynek csak egyik eleme a cink. Ha a folyamat bármelyik részén tápanyahiány lép fel, akkor sérülhet a sperma minősége, csökkenhet a mennyisége. Előbbi esetben drasztikusan megnő a genetikai rendellenességek kialakulásának esélye, míg a mennyiségbeli csökkenés a termékenységet rontja jelentősen.

A tápanyagok közül nem csak a cink a fontos. A magnézium, a kalcium, vitaminok és más nyomelemek legalább annyira fontosak, mint a cink. A szelén szintén fontos összetevője a spermaképzésnek, a vas fontos összetevője a sejtosztódásnak, de a B6-vitamin is elengedhetetlen, többek között a hormonális szabályozás működésében vesz részt.

Cink, de milyen?!

A külsőleg bevitt anyagok esetében, így a cinknél sem mindegy, hogy milyen anyagról is beszélünk. Ahhoz, hogy a szervezet a lehető legjobban képes legyen hasznosítani, mindenképpen biológiailag aktív, szerves (pl.: -citrát, -glükonát) formában kell bevinni, mivel így az anyagok felszívódási aránya akár 80%-kal is jobb.

Ahogyan azt már említettük, nem csak a cink fontos a normál termékenység fenntartásáért, hanem más anyagok is, nem utolsó sorban pedig a felszívódásukban is segítik egymást a különböző anyagok, így mindenképpen olyan cink-forrást érdemes választani, mely komplex, azaz lehetőleg minél több anyagot tartalmaz. Erre alkalmasak lehetnek azok a férfivitaminok, táplálékkiegészítők, melyek megfelelnek a fent leírtaknak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ferfi_termekenyseg_cink