Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Sok előítélettel kell megküzdeniük az örökbefogadóknak

Minden második örökbefogadó szülő kapott furcsa vagy negatív megjegyzéseket a környezetétől az örökbefogadás miatt - olvasható az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa által készített felmérésben.

A közlemény szerint az 500 ember megkérdezésével készült kutatásból kiderült, hogy az örökbefogadókkal a legkevésbé toleránsak a szomszédok (33 százalék), a rokonok (29 százalék), a barátok (28 százalék), valamint a gyermek óvodájában, iskolájában dolgozó pedagógusok (26 százalék) voltak.

Minden második családnál a megjegyzések a gyermek vélt származására vonatkoztak, de a vér szerinti szülők elítélése is majdnem ugyanilyen gyakori (43,3 százalék). A harmadik leggyakoribb és bántó megjegyzés az örökbefogadó anyák felé irányul, hogy miért nem szültek inkább.

Minden hatodik örökbefogadó családnak szakadt már meg valamilyen kapcsolata az örökbefogadás miatt - tették hozzá. Annak ellenére, hogy ilyen mértékű előítéletekkel kell megküzdeniük az örökbefogadóknak, nyíltan vállalják az örökbefogadást: míg pár évtizede még gyakori volt, hogy a szülők eltitkolták gyerekük elől az örökbefogadás tényét, a megkérdezettek között alig volt ilyen. A szülők többsége abban is támogatná gyermekét, hogy - ha szeretné - felvegye a kapcsolatot a vér szerinti szüleivel vagy testvéreivel (82 százalék).

A válaszadók harmada fogadna háromévesnél idősebb gyereket, majdnem minden második szülő pedig nyitott roma gyermek örökbefogadására. Lényegesen kevesebben nyilatkozták, hogy egyértelműen vállalnák fogyatékkal élő gyermek örökbefogadását (3,5 százalék), ugyanakkor majdnem minden második megkérdezett ezt a fogyatékosság mértékétől tenné függővé.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/orokbefogadas