Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

PCOS-re fogamzásgátló? Ha csak a tünetek ellen kell…

A PCOS esetében a bevett gyakorlat, hogy a paciens fogamzásgátló gyógyszert kap. Már persze abban az esetben, ha nem olyan súlyos a helyzet, hogy az orvosi beavatkozást indokolna. De mi történik a szervezettel? A PCOS-re hatékony megoldás a fogamzásgátló?

Mikor adnak fogamzásgátlót?!

A fogamzásgátló adása PCOS esetében valóban bevett gyakorlat, abban az esetben, ha a betegség súlyossága nem indokolja a komolyabb beavatkozást, a tünetek azonban zavaróak, és a beteg nem tervez gyermeket. Vagyis körültekintően jár el a szakember, ugyanakkor ezzel magát a betegséget nem hozza helyre.

A másik gond, hogy a fogamzásgátló hormonális egyensúlyt ad a szervezetnek, vagyis az állapotromlás megállítható, de amennyiben a paciens mégis babát szeretne, akkor értelem szerűen nem működik. Ilyenkor leállnak a szedésével, és következhet a kálvária, amíg valóban helyre nem hozzák a betegséget, hogy a szervezet képes legyen a várandósság kihordására.

Másképpen is lehet?!

Természetesen a PCOS esetében más megoldás is van. Ma már tudjuk, hogy a betegség nem csak kezelhető, hanem a folyamat vissza is fordítható. Ehhez legalábbis az elején szükség lehet gyógyszeres támogatásra is, a későbbiek folyamán azonban az életmódváltás hozhat tartós eredményt.

Mindenekelőtt a túlsúlytól kell megszabadulni. Kevesen tudják, de a felesleges zsír nem csak esztétikai és keringési gondokat okozhat. Sajnos hormontermelő egységként is üzemel, vagyis a túlsúly erősen befolyásolja az endokrinrendszert is, így pedig hatás gyakorol szinte mindenre a testben – beleértve természetesen a termékenységet is.

A PCOS kialakulásának hátterében hormonális folyamatok állnak, de a láncolat legvégén tulajdonképpen tápanyaghiány vezet a kialakuláshoz. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő tápanyagbevitellel hosszabb távon maga a betegség is jól orvosolható – természetesen a szakemberek, és szükség esetén gyógyszeres kezelés támogatásával.

Akkor csak jól kell étkezni?!

Bár ennyire egyszerű lenne a helyzet. A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú, ám egy hiányállapot visszafordítása elképesztően nehéz csak étkezéssel és mozgással. Ennek oka, hogy a testet rengeteg káros hatás éri – szmog, stressz, bevitt méreganyagok, … -, ráadásul az élelmiszerek tápanyagtartalma is jelentősen lecsökkent a tömegtermelésnek, a permetszereknek, más vegyi anyagoknak és eljárásoknak köszönhetően.

Ez az oka, hogy a várandósságra való felkészüléshez a szakemberek jelentős része ma már várandósvitamint javasol. De hogy melyiket érdemes szedni, az egészen más kérdés. Fontos, hogy a készítmény lekövesse az eltérő trimeszterek eltérő igényeit. 3 trimeszter, 3 részben eltérő tápanyagszükséglet. Fontos, hogy a bevitt anyagok fel is szívódjanak méghozzá a lehető legjobban. Ehhez szerves, biológiailag aktív ( -citrát, -glükonát) formában kell, hogy jelen legyenek a készítményben az anyagok, hiszen így azok felszívódása akár 80%-kal is jobb. Mindemellett a komplex készítmények hatékonyabbak az egyesével szedett vitaminoknál. Ennek oka, hogy az egyes anyagok segítik mások felszívódását. Így például a cink és a réz; a C-vitamin és a vas; vagy éppen a D-vitamin és a kalcium együttes lényegesen jobb felszívódási arányt eredményez!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/pcos_fogamzasgatlas