Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Inzulinnal a világ körül

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Hajózni szükséges, mondták az ókoriak, hangsúlyozva a tengeri kereskedelem, tágabb értelemben az utazás, a távoli országok, kultúrák, emberek megismerésének szükségét. A világ egyre kisebbé válik, a lehetőségek rohamos fejlődése és a közlekedés felgyorsulása egyre közelebb hozza akár a távoli földrészeket is.



Egyre többet utazunk. Korábban a cukorbetegek féltek kimozdulni megszokott környezetükből, tartva az anyagcsere esetleges kisiklása vagy éppen ennek ellenkezőjeként megfontolatlanul, előkészület nélkül vágtak neki a nagyvilágnak. A felelőtlen magatartás következménye akár hosszadalmas és drága kórházi kezelés is lehetett, elrontva a várva várt nyaralást. Előzetes felkészüléssel és megfelelő körültekintéssel minden cukorbeteg bátran vállalkozhat rövidebb-hosszabb utazásokra.

Hogyan tervezzük az utazást?

Az első és legfontosabb: az utazást alaposan meg kell tervezni. A szabadság ne jelentsen szabadosságot a cukorbetegség kezelésében, az otthon követett rendszer legyen érvényes a pihenés napjaiban is! Fontos szempont az utazás céljának eldöntése: pihenés, városlátogatás, körutazás, esetleg hegymászás, vízi- vagy kerékpártúra.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A szállásfoglalásnál célszerű érdeklődni, hogy a szálloda kínál-e lehetőséget diabetikus étkezésre, van-e orvosi felügyelet a helyszínen, illetve milyen az adott ország egészségügyi hálózatának fejlettsége. Trópusi országokba történő utazáskor gondoskodni kell a kötelező védőoltások beszerzéséről is, erről a gondozó orvostól kaphatnak bővebb tájékoztatást. Mindenképpen célszerű már jóval az utazás előtt felkeresni az orvost, és a tervezéshez az ő segítségét is igénybe venni.

Külföldre utazáskor feltétlenül rendelkezzünk megfelelő egészségügyi biztosítással, és ne feledjük, hogy a biztosítót tájékoztatni kell a cukorbetegség fennállásáról. Irataink közé helyezzük be az igazolást (a gondozó fejléces, pecsétes papírján!) betegségünkről, és feltétlenül ajánlatos egy világnyelven és a fogadó ország nyelvén írt dokumentumokat is magunkkal vinni.

Szintén célszerű a diabéteszigazolvány vagy igazolás (ezt hordjuk mindig magunknál!), melyen szerepel az alkalmazott kezelési mód, szintén legalább két nyelven. Egyes országokban a fecskendővel magát oltó ember látványa felkeltheti a rendőrség érdeklődését is, emiatt célszerűek ezek az igazolások, és eleve megkönnyítik a fecskenő adott országba történő bevitelét is.

Mit tartalmazzon az úti csomag?

Gyógyszerek, inzulin, fecskendők, penek és tűk, glukagon, vércukormérő, tesztcsíkok, szőlőcukor mindig legyenek kéznél. Mivel az utazás váratlan okokból a tervezettnél hosszabbra is nyúlhat, mindig legyen (akár egy héttel hosszabb időre is) elegendő mennyiség mindenből. Az üvegampullákat gondosan kell csomagolni és óvni a szélsőséges hőhatásoktól.

Nem szabad repülőgépen poggyászként feladni, sem autóban, autóbuszon, a csomagtérben, ablak közelében elhelyezni. Személyautóban a kesztyűtartóban vagy hűtőtáskában, repülőgépen kézipoggyászként ajánlatos az inzulint szállítani. Mindig legyen a kézipoggyászban néhány falat snack is (cukorka, nem diabetikus üdítő, sajt, müzliszelet, stb., az étkezési időpontok ugyanis önhibánkon kívül is módosulhatnak, például késések miatt.

Milyen járművel kelünk útra?

Gépkocsival, autóbusszal történő utazás esetén fontos szempont, hogy a vezetés is energiafelhasználással jár. Időszakos megállásokról, mozgásról, közti étkezésekről utazás közben is gondoskodni kell. A cukorbetegség szövődményeként károsodott vérkeringés és a tartós láblógatás súlyos következményeket okozhat. Az esetleg előforduló hipoglikémia baleseti veszélyforrás lehet.

Vízi utazás, repülőút során a hányás, szédülés tüneteivel jelentkező tengeri- vagy légibetegség az anyagcsere kisiklásához vezethet. B6vitamin, ill. az utazási betegség tüneteinek megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek segíthetnek ilyen helyzetekben. Repülőút esetén a cukorbetegségről, diétás igényekről a légitársaságot az utazás megkezdése előtt pár nappal tájékoztatni kell.

Tablettával kezelt cukorbetegségben is elmondható, hogy a több mozgás javít(hat)ja az anyagcserét. A megszokott étkezések betartásakor csak a fizikai aktivitás fokozása esetén fordulhat elő vércukorszintesés, ez azonban a tabletták egy csoportjánál elhúzódó is lehet, amely már kórházi kezelést igényel. Az előírt gyógyszer szedésének kihagyása vagy a diéta áthágása az anyagcserét károsítja.

Hány órából is áll a nap?

Fontos szempont hosszú utazások folyamán az időzónák átrepülésének kérdése. Általánosságban igaz, hogy nyugati irányban történő utazáskor az ébrenlét ideje nyúlik meg, a nap hosszabbodik. Inzulinkezelésben részesülőknek ez általában egy plusz „gyors” hatású inzulintöbbletet jelent, és el kell tolni a lefekvéskor adott bázisinzulin beadásának idejét. Ne feledkezzünk meg az ilyenkor is szükséges közti étkezésekről sem!

Keleti irányú utazáskor a nap relatíve lerövidül, így értelemszerűen eggyel kevesebb adag „gyors” inzulin kell, és célszerű egy főétkezés kihagyása. A bázisinzulin mennyiségét is csökkenteni kell ilyenkor. Labilis anyagcseréjű beteg esetén megoldásként szóba jöhet szoros vércukorkontroll mellett – a bázisinzulin kihagyása, és az utazás teljese terjedelme alatt frakcionáltan adagolt gyors hatású inzulin adása is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/cukorbeteg1.htm