Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Miért hasznos az adiponektin szint meghatározása?

Az adiponektin szint egyszerűen, mellékhatásmentesen, egy vérvételből meghatározható. Amennyiben kiderül az alacsonyabb szint, hasznos segítséget nyújt a PCOS, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, sőt, a metabolikus anyagcsere szindróma diagnózisának felállításában, illetve a kezelés hatékonyságában! Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont orvosa osztja meg a legfontosabbakat.

 



Az adiponektin (adiponectin), amely egy protein alapú hormon, endokrin hatásai útján az egész test anyagcseréjét szabályozza. Javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a zsigeri zsírtömeget, a plazma triglicerid-tartalmát, és növeli a védő HDL-koleszterin szintjét – sorolja dr. Bérczy Judit belgyógyász-endokrinológus.

Általában a terheléses vércukorvizsgálat helyett szokta javasolni a kezelőorvos az adiponektin értékének meghatározását, amely egy egyszerű vérvétellel zajlik, nincs mellékhatása. Arról azonban, hogy milyen esetekben ajánlott ez a teszt, beszéljen orvosával!

Miként történik a vizsgálat?!

Az éhomi vércukorszint és éhomi inzulinszint értékéből számítják az adiponektin indexet (ADI). A teszt alkalmas a szénhidrát anyagcserezavar betegségek, IR, PCOS, illetve a cukorbetegség gyanúja esetén is, befolyásolja ugyanis a szervezet válaszát az inzulinra.

A vizsgálat a reggeli órákban történik, érkezzen éhgyomorra! A szokásos gyógyszereket be lehet szednie, erről azonban tudnia kell az orvosnak!

Alacsony vagy magas?!

A normál adiponektin szint 1.0-1.9 közötti. Nem mindegy, hogy magasabb vagy alacsonyabb a kapott érték: a magasabb szint egy védőfaktor lehet a zsigeri zsírszövet felszaporodásának megakadályozásában, a kövérségi állapot kialakulásában. Gyulladáscsökkentő, zsírégető, anyagcsere-fokozó hatása van. Amennyiben alacsonyabb a vérben az adiponektin szint, könnyebben felborul az anyagcsere-háztartás, könnyebben kialakul az elhízás, mert növekszik a zsigeri zsírszövet, lassul a zsírégetés, és sajnos egyebek mellett a diabétesz kockázata is növekvő tendenciát mutat ilyenkor, könnyebben alakul ki hormon egyensúlytalanság.

A nem megfelelő értéknél az esetleges kezelésről, gyógyszeres terápiáról mindenképpen endokrinológus szakorvosával beszéljen! – tanácsolja a Budai Endokrinközpont orvosa. A teszt a terápia során megismételhető, így pontos képet kap a beteg és orvosa a későbbiekben is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/adiponektin_szint_meghatarozasa