Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Életmód-változtatásokkal a felmelegedés ellen

Másfél Celsius-fokban lehetne korlátozni a globális felmelegedést, ha olyan hétköznapi dolgokon változtatnánk, mint az utazás módja, a házak fűtése és hűtése - állapította meg egy új nemzetközi kutatás.

Ez a tanulmány az első, amelyik megmutatta, hogyan lehet elérni a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodásban kitűzött célt - a felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fok alatt tartását - kísérleti technológiák használata nélkül. Ezek közül a tudósok többek között a szén-dioxid-leválasztást és tárolást (CCS, carbon capture and storage) említik, amikor a légkörből vegyi eljárással kivonják a szén-dioxidot és tárolóba sajtolják - írta a ScienceDaily.com. Az amerikai IIASA tudományos kutatóintézet tudósai számos létező újítást vizsgáltak meg, melyek segítenének csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, ha elterjednének.

  [0]

Részletesen tanulmányozták a közlekedésben, a házakban, a munkahelyeken és a fogyasztási cikkek előállításában lévő lehetőségeket. Azt találták, hogy 2-4-szeres csökkenést lehetne elérni az emberek és az áruk szállítása, az épületek kényelme és a növekvő népesség igényeinek kielégítése miatti energiafelhasználásban.

 

Kimutatták többek között, hogy a nagy energiahatékonyságú elektromos közlekedési eszközök megosztásos vagy igény szerinti használata 2050-re 60 százalékkal csökkenhetné a közlekedés energiaigényét, ezzel együtt mérsékelné a járművek számát az utakon - olvasható a Nature Energy című tudományos lap aktuális számában.

Tizenöt százalékkal csökkenne 2050-re az energiaigény, ha az új házak építésekor és a régiek felújításakor szigorú szabályok határoznák meg a fűtés és a hűtés technológiáját. Egészségesebb, kevesebb vörös húst tartalmazó étrenddel mérsékelni lehetne a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátását, valamint az erdőfelület egy olaszországnyi és bangladesnyi területtel növekedne. A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy ennek a forgatókönyvnek a megvalósításához eddig példátlan erőfeszítésekre lenne szükség mind a törvényhozók, mind az üzleti élet és a egyes emberek részéről.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/felmelegedes-eletreform