Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

7 dolog, ami a fülben vérzést okozhat

Hétköznapi okok, egy kisebb sérülés is okozhatja, de súlyos betegségeket, akár daganatot is jelezhet, ha a fülből véres váladék távozik. A főbb kiváltó okokat dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze.

Felületes bőrsérülések

Fülbevaló is okozhatja, ha a fül bőre irritált vagy fertőzött, de gyakran a túl agresszív fültisztító pálcika használat közben keletkeznek apróbb sérülések a fülben. Ilyenkor a kisebb fájdalmon és vérzésen kívül rendszerint nincs más tünet. Mivel azonban a sérült bőrfelszínen a kórokozók könnyen bejutnak, ezért szövődményként akár hallójárat-gyulladás is kialakulhat. Ez különösen a közelgő nyári strandszezonban gyakori, ezért ilyenkor még inkább ügyelni kell az apróbb fülsérülések elkerülésére!

Állatbolondok imádják ezeket a gyönyörű, egyedi állatos pólókat >>> [1]

Fejsérülés és trauma

Balesetek, sportsérülések kapcsán is jelentkezhet és koponyaalapi törés tünete is lehet fülvérzés. Ilyen esetekben azonnal orvosi segítség indokolt!

Fülfertőzés

Gyermekeket és felnőtteket egyaránt érinthet a középső- és a külső fül fertőzése, melynek egyik tünete lehet a fülvérzés is. Ha láz, fejfájás, vörösség, duzzanat, fülfájás és halláscsökkenés is társul a fülvérzés mellé, akkor nagy valószínűséggel valamilyen kórokozó áll a tünetek hátterében, és fül-orr-gégész segítségére van szükség a kezeléshez.

Beszakadt dobhártya

A dobhártya a középső és a külső fület elválasztó vékony membrán, mely sérülés vagy fertőzés következtében is átszakadhat. Ezt jelezheti fülfájás, a fül csengése, szédülés és halláscsökkenés.

Miért érdemes szappannal hajat mosni? > > > [2]

 Barotrauma

Búvárkodás vagy repülés során gyakori, hogy a nyomásváltozás miatt a fül bedugul, enyhe fájdalom is jelentkezhet. Ez rendszerint rövid időn belül el is múlik és magától rendeződik. Egyéntől függően azonban okozhat súlyosabb panaszokat is, különösen, ha a nyomásváltozás nagyon hirtelen történik és felsőlégúti megbetegedés is áll a háttérben. Ilyen esetben fülvérzés, fülcsengés, halláscsökkenés és szédülés is jelentkezhet.

Daganat a fülben

A fül területén kialakuló daganat az esetek többségében bőrrák formájában jelentkezik, a bőrdaganatok 5 százaléka alakul ki a fülön. A külső hallójáratban vagy a középfülben is kialakulhat rosszindulatú elváltozás, ez rendszerint krónikus fülgyulladásban szenvedőknél fordulhat elő. Daganatra utalhat a fülvérzés mellett a fülfájás, a duzzadt nyirokcsomók, a részleges arcbénulás és az ezekkel egyidejűleg jelentkező fejfájás.

Idegentest

Kisebb gyerekek a fülükbe rejthetnek apróbb játékdarabkákat, gyöngyszemeket, borsót, cukorkát is. A szülők gyakran csak arra figyelnek fel, hogy a gyermek hallása nem tökéletes, de megeshet, hogy csak a fülből távozó véres váladék kapcsán fordulnak orvoshoz. A fül-orr-gégész gyorsan és szakszerűen el tudja távolítani a fülbe szorult idegen tárgyat, ilyen esetben kérjük szakember segítségét és ne kísérletezzünk otthoni kezeléssel!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fulverzes-oka-lehet