Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Bevált praktikák nátha, influenza idején

Az idei enyhe tél kedvez a kórokozóknak, így kevesen ússzák meg egy alapos megfázás, nátha nélkül, az influenzajárvány is ezreket betegít meg hetente. A kellemetlen tünetek enyhíthetők gyógynövényekkel, gyógycukorkákkal is.

Az influenza-, illetve a náthavírusok sok kellemetlenséggel járnak, alkalmanként legkevesebb egy-egy bő hétre megkeserítik az életünket. Cseppfertőzéssel, beszéd, tüsszentés vagy köhögés során a levegőbe kerülve vagy fertőzött tárgyak érintésével. Az influenza a légúti tünetek mellett fejfájással, a végtagok izületi és izomfájdalmával, lázzal, gyengeséggel, száraz köhögéssel jelentkezik. Az influenzavírus ugyanis a vérkeringésen keresztül bejut más szervekbe is. Szövődményeként a bakteriális felülfertőződés, a tüdőgyulladás sem ritka. Náthát több száz fajta vírus okozhat, köztük a leggyakoribb az orrnyálkahártya gyulladásáért felelős rhinovírus. Évente többször is megbetegedhetünk. A tünetek jellegzetesek: bő orrfolyás, tüsszögés, az orrnyálkahártya duzzanata, orrdugulás, amelyet enyhe torokfájdalom, köhögés kísér. Bár a náthát sokan inkább csak kellemetlenségnek tekintik, azért tanácsos komolyan venni, mert szövődményként arcüreg-, garat- és fülgyulladás is kialakulhat. Influenza és megfázás esetén is legjobb ágyba bújni, és a jól bevált természetes szerekkel támogatni szervezetünket, hogy mielőbb leküzdje a bajt.

Segítség a természet patikájából

A légúti vírusok okozta panaszok hatásosan enyhíthetők gyógynövényekkel.

Csipkebogyó

Magas C-vitamin tartalma és sok más jó tulajdonsága mellett a kiemelkedő antioxidáns és flavonoid tartalmával támogatja az immunrendszert.

Zsálya

Jótékony illóolajai, cserzőanyagai, flavonoidjai révén fertőtlenítő, baktériumölő, összehúzó hatású, így enyhíti a nyálkahártyák irritációját, duzzanatát.

Eukaliptusz

Fertőtlenítő hatású vírusok és baktériumok ellen, illóolaja segít az orrjáratok felszabadításában és oldja a köhögést is. Közismert a

kamilla, a hársfavirág és a bodza

légutakat tisztító, fertőtlenítő hatása is.

 

Kellemes ízű gyógycukorkák

A gyógynövények jótékony segítségét nemcsak meleg gyógytea formájában alkalmazhatjuk: hasonló hatást lehet elérni a Verbena kellemes ízű gyógynövényes cukorkáiva [1]l is. A csipkebogyó, a hárs, a bodza, a zsálya és a legújabb, az eukaliptusz kivonatát tartalmazó, C-vitaminnal gazdagított cukorkák csillapíthatják a légúti fertőzések kellemetlen tüneteit, fertőtlenítő, váladékoldó, nyálkahártya-lohasztó, hűsítő hatásúak. Már a legelső tünetek, tüsszentés, krákogás, rekedtség megjelenésekor alkalmazhatjuk, sőt, mivel kellemes ízűek, egészségesen, megelőzésképpen is fogyaszthatók.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/bevalt-natha-praktikak