Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://vital.hu)

Félezer önkéntes vigyáz a fesztiválozókra

Évről évre sok ezer fiatal számára a legnagyobb nyári fesztiválon, a Szigeten töltött hét jelenti a nyár csúcspontját, ahol világszínvonalú koncerteken, válogatott programokon vehetnek részt, és ahol a zene, az együttlét, a fiatalság és a buli tölti ki a napjaikat. A „kiköltözés” előtt néhány nappal a rendezvény egészségügyi bázisának vezetőjét, dr. Szeles Gézát kérdeztük arról, milyen lesz a Sziget orvosi felkészültsége, hogyan fognak gondoskodni a 80-100 ezer szigetlakó biztonságáról.

Tavaly óta nincs lényeges változás, az OMSZ-szel dolgozunk együtt, a mentési munkát ők fogják végezni. A fesztivál azonban más, mint általában a nagylétszámú rendezvények: Míg mondjuk egy Arénában lévő koncert hat órája alatt a felmerülő gondokat az ott lévő esetkocsi el tudja látni, a fesztiválokon más a helyzet. A gyakorlat azt mutatja, hogy bizonyos létszám fölött nem lehet csupán mentőkkel az egészségügyi biztosítást ellátni, mivel a felmerülő mintegy 6000 eset 98 százaléka nem mentési feladat, csak körülbelül két százaléka olyan, amihez más körülmények között is mentőt kellene hívni. A legtöbb olyan kisebb baleset, rosszullét, amit egyébként év közben vagy otthon ellátnak (kisebb sérülés, feltört láb, megfázás, napégés, hasmenés, fejfájás stb.) vagy háziorvoshoz, esetleg ambuláns szakrendelőbe visznek (bokaficam, napszúrás, ismert betegség rosszabbodása, stb.). Ezeknek a banális, de itt, idegen környezetben, különösen külföldiek számára nehezen megoldható gondoknak a megoldására szerveződik a Sziget egészségügyi bázisa. Az esetek többségét helyben megoldjuk, egy hét alatt csak 100-120 beszállításra kerül sor, a Honvédkórház sürgősségi osztályára. Ha szükség van rá, igyekszünk saját kapacitással megoldani a beteg szállítását is, a kórházba és onnan vissza is, amikor elengedik (ami külföldieknek különösen nagy segítség). Így elérhető, hogy az ide érkező százezer ember (látogatók és itt dolgozók) ellátásának feladata minél kevésbé terhelje meg Budapest egészségügyét – ismertette Szeles doktor.

Milyen problémákkal találkoznak a leggyakrabban?

Ez a 25. Szigetem, és mondhatom, hogy bármi előfordulhat, amit csak az orvostudomány ismer, a fogfájástól a véres váladékig, a rándulástól a Darwin-díjas balesetig. Leggyakrabban bokaficammal fordulnak hozzánk – ennek oka, hogy sietnek egy-egy koncert helyszínére, és sokan alkalmatlan cipőt viselnek, például flip-flop papucsot, magas sarkú cipőt vagy nyitott szandált, az ide ajánlott sportcipő vagy bakancs helyett. Másik „sláger” megbetegedés az időjárástól függően a napégés, napszúrás vagy éppen a megfázás. Ha a fiatalokat elkapja a „fesztiválfeeling”, nemegyszer alapvető dolgokról is elfelejtkeznek. Például, ha olyan fellépő van, aki a tizenévesek bálványa, a rajongók képesek órákkal a kezdés előtt letáborozni a színpad előtt, hogy közelben lehessenek, víz, árnyékolás nélkül és esetleg elájulnak, mire elkezdődne a koncert.

Milyen ellátást tudnak nyújtani a fesztivál egészségügyi bázisán?

Az első években csak egy kis sátrunk volt egy fa alatt, aztán dolgoztunk katonai sátorban, konténerben, mára pedig egy 300 nm-es, több helyiségre osztott magas gerincű sátrat, gyakorlatilag egy rögtönzött kórházat építünk a szigeten. Ebben hat rendelő (traumatológiák, belgyógyászatok) mellett fektető, toxikológia is van. Sebész, belgyógyász, bőrgyógyász, fogorvos, pszichológus munkatársunk is ügyel. Mintegy hatszáz fős stábunk van. A Szigeten kihelyezett gyógyszertár is működik, ez is sokat segít, itt nemcsak be tudják szerezni a szükséges gyógyszereket, hanem szükség esetén a patikába betérőt a bázisra is irányítják.

Ami különlegessé teszi a fesztiválozók ellátását, az az, hogy a fesztiválozók számíthatnak egyesületünk önkénteseinek, a Helpereknek a segítségére is. Ők nem csak bekísérik a kórházsátorba azt, akinek valamilyen gondja van, hanem járőrszolgálatba beosztva folyamatosan a fesztiválozók között vannak, így keresik, meglátják a segítségre szorulót. Egyfajta megelőzést is szolgál ez a figyelem, hiszen felébreszthetik azt, aki például veszélyes helyen, például tűző napon aludt el, vagy rákérdeznek arra, akin látják, hogy nincs jól, netán válságba került, krízisintervencióra van szüksége. A legsikeresebb beavatkozásuk például az volt, amikor egy francia kislányt eszméletlenül találtak: ibuprofent kapott, de nem tudta, hogy allergiás rá, így toxikus sokk, gégeödéma alakult ki nála. Betegkísérőink egyben tolmácsok is, angol, német mellett olasz és francia nyelven tudóink is vannak, és nagy szükség is van rájuk. Önkéntesek, térítés nélkül tevékenykednek, és ahhoz, hogy segítők lehessenek, egy négy hónapos képzésen kellett részt venniük, háromfordulós vizsgát tenniük. Az érettségihez kötelezően előírt 50 óra közösségi munkát is megszerezhetik ezen a módon.

Az egészségügyi bázis különleges szolgáltatásai szintén a nagyobb baj megelőzését szolgálják: a „drop in” helyiségben, a netán „megfáradt” fiatalok biztonságos környezetben pihenhetnek, szakemberek jelenléte mellett. A „party service” a bulizóknak egy olyan fix pontot biztosít a fesztivál ideje alatt, ahol a szervezete számára szükséges anyagokat tudja pótolni, így vizet és szőlőcukrot biztosítunk számukra. A 80 ezer látogató közül nem ritkán akad, aki párkapcsolati vagy egyéb válságba kerül: pszichológusaink egy hét alatt általában több száz fiatalnak nyújtanak krízisintervenciót. Szakembereink nemcsak a bulizók, hanem a rájuk vigyázó fiatalok lelki egészségével is foglalkoznak, olykor bizony erre az önkénteseknek is szüksége lehet.

Mi az az eredmény, amire – visszatekintve a 25 Szigetre - a legbüszkébb?

Nemzetközi szinten kiemelkedő a statisztikánk: míg az európai fesztiválokon általában egy-két haláleset mindig történik, itt rendezvény ideje alatt, annak helyszínén sohasem! Olyan előfordult, hogy valaki, részegen, hátizsákkal át akart úszni a Dunán, és nem sikerült, vagy hogy tiltott helyen sátorozva a viharban agyonütötte egy ág, de a mi ellenőrzésünk alatt, a rendezvényen sem öngyilkosság, sem más haláleset nem történt! A Sziget így elismerten a legbiztonságosabb fesztiválok közé tartozik.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://vital.hu/szigetes-ellatas