Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Császármetszés után a szoptatás véd a krónikus fájdalmaktól

Azok az anyák, akik a császármetszést követően legalább két hónapon keresztül szoptatják gyermeküket, mintegy háromszor kisebb eséllyel tapasztalnak tartós fájdalmat, mint azok, akik két hónapnál rövidebb ideig szoptatnak – derül ki egy friss kutatásból.

Az Egyesült Királyságban, az USA-ban és Kanadában a szülések negyede császármetszés. Ötből egy anyánál jelenik meg ezt követően krónikus fájdalom, amely három hónapnál hosszabb ideig tart. Emellett köztudomású tény, hogy az anyatej a legfontosabb tápanyag az élet első szakaszában, és legalább hat hónap szoptatással töltött idő ajánlott. Ezzel együtt a szoptatás krónikus fájdalomra gyakorolt hatásáról eddig keveset tudtunk.

Szappanos hajmosás  -a haj életre kel > > > [0]

A spanyol Nuestra Señora de Valme Egyetemi Kórház kutatása során 185 császármetszésen átesett anyát vizsgáltak, akik 2015 januárja és 2016 decembere között estek át a beavatkozáson. Az anyákat a krónikus fájdalomról és a szoptatásról egyaránt kérdezték, először 24 és 72 órával szülés után, majd 4 hónappal később. Egyéb tényezők vizsgálatára is sor került: az anya végzettsége és foglakozása, illetve a szoptatáshoz társuló szorongás mind terítékre került.

Nyár a fül-orr-gégész szemével > > >  [1]

Szinte minden anya (87 százalék) szoptatta gyerekét, míg 58 százalék két hónapnál hosszabb ideig. Mint kiderült, négyből egy két hónapnál rövidebb ideig szoptató anya (23 százalék) négy hónappal a műtét után még mindig tapasztalt krónikus fájdalmat, míg az ennél hosszabb ideig szoptatóknál ez az arány elenyészőnek bizonyult ugyanebben az idősávban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csaszarmetszes-utani-szoptatas