Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A penicillinérzékenység - Intő jelek

Előfordul néha, hogy a gyógyító jó szándék fokozza a bajt. Még a leggyakorlottabb szakembert is komoly feladat elé állíthatja, ha a páciensről váratlanul derül ki: bizonyos gyógyszerekre érzékeny. Hasznos tehát, ha magunk is számon tartjuk, mire vagyunk "allergiásak".

A gyógyszer-túlérzékenység egyik leggyakoribb formája a penicillinérzékenység. A penicillinek az antibiotikumok nagy csoportját képezik, igen széles körben használjuk őket. Bizonyos esetekben elsőként választandó, úgynevezett szuverén szerek. Mint minden más antimikrobás szer, a penicillinek is okozhatnak mellékhatásokat.

Ezek közül a leggyakoribbak:
1. allergiás reakciók: pl. láz, hidegrázás, kiütés, száj, nyelv, gégeduzzanat, anafilaxiás reakció;
2. közvetlen toxikus hatások: pl. hasmenés, hányás, vese, illetve májfunkciós eltérések, idegrendszeri hatások;
3. felülfertőződés ezen gyógyszerrel szemben ellenálló kórokozók által.

Intő jelek

Egyetlen módja az allergiás reakció kikerülésének, ha mellőzzük a penicillin adását. Valamennyi penicillinkészítmény és a rokon vegyületek (pl. cephalosporinok) változó mértékű keresztallergiás reakciót is kiválthatnak (ha már előfordult penicillinallergia, nagy a valószínűsége, hogy a fent leírt rokon vegyületcsoportba tartozó antibiotikumokra is jelentkezik allergia). Biztonságosabbnak tűnik a penicillin szájon át adása, mint az injekciós forma, de az sem kockázatmentes.

Maga az a tény, hogy allergiás reakció még nem fordult elő a beteg életében, nem nyújt biztosítékot arra, hogy a gyógyszer szövődménymentesen adható. A korábbi, penicillin okozta reakció, illetve a pozitív bőrteszt azonban az orvos számára figyelmeztető jel arra nézve, hogy ne alkalmazza a penicillint, amennyiben az más, hatásos szerrel helyettesíthető.

Olyan ritka esetekben, amikor az egyetlen hatásos kezelési módot a penicillin jelenti (önmagában vagy kombinációban), óvatosan megkísérelhető az érzékenység csökkentése vagy megszüntetése kisebb gyógyszeradagokkal. Mivel ez is veszélyekkel járhat, csak szoros megfigyelés alatt, kórházban, megfelelő életmentő készenlét mellett lehet elvégezni.

Életveszélyben

Az allergiás reakció egyik legsúlyosabb megjelenési formája az ajak-, nyelv- és gégeduzzanat, mely fulladást okozhat, a másik pedig az anafilaxiás reakció, mely penicillin, illetve egyéb antibiotikumok és gyakorlatilag minden injekció formájában alkalmazott diagnosztikus és terápiás szer beadása után perceken belül felléphet. Ezen reakciók az első beadáskor és ismételt alkalmazáskor egyaránt kialakulhatnak. Injekciók adásakor ezért mindig készenlétben kell tartani az életmentő gyógyszereket.

Az anafilaxia tünetei közé tartozik a félelemérzet, érzészavar, illetve érzéskiesés, testszerte kiütések, az ajak és a körömágy lilás elszíneződése, görcsös hasi fájdalom, sípoló légzés, köhögés, széklet és vizelet visszatartásának megszűnése, sokk, láz, pupillatágulat, eszméletvesztés és izomgörcsök. 5-10 percen belül halál következhet be.

Az ajak-, nyelv-, és gégeduzzanat, valamint az anafilaxiás reakció kezelése mindig sürgős orvosi beavatkozást igényel!

A beteget le kell fektetni, légutakat szabaddá tenni, adrenalint, allergiaellenes szereket, szteroid hormont, oxigént kell adni. Súlyosabb esetben vénán keresztül történő folyadékpótlás is szükségessé válhat, mivel a nagymértékű értágulat miatt a vérnyomás leesik. A hozzátartozó feladata a beteg nyugalomba helyezése és azonnali orvosi segítség hívása.

Megelőzés

Ha az orvos anafilaxia veszélyével járó gyógyszert ad be, fel kell készülnie a reakcióra, fel kell ismerni a korai tüneteket és készenlétben kell tartania az adrenalint, valamint az újraélesztéshez használatos egyéb szereket. Különleges óvatosságot igényel a gyógyszer alkalmazása minden olyan betegnél, akinek a kórtörténetében szénanátha, tüdőasztma vagy egyéb allergiás betegség szerepel.

Amennyiben a páciens a szerrel kapcsolatos korábbi allergiás reakcióról számol be, erősen mérlegelni kell az adását. Szokásos a hígított oldattal végzett bőrpróba, de ez nem teljesen megbízható és nem kockázatmentes. Az USA-ban allergiás egyéneknek tájékoztató jelzést (pl. csuklóláncot) kell viselniük, vagy erről szóló igazolványt kell maguknál tartaniuk.

Néhány jó tanács

1. Allergiájáról (pl. szénanátha, tüdőasztma) tudomással bíró beteg jelezze orvosának a betegségét, hordjon magánál erről szóló igazolást.
2. Penicillinre vagy bármely más gyógyszerre allergiás beteg szintén jelezze betegségét orvosának, és hordjon magánál erről szóló igazolást.
3. Bármely enyhe vagy enyhének gondolt allergiás tünet megjelenésekor azonnal hagyja abba az alkalmazott gyógyszer szedését, és azonnal jelentkezzen orvosnál. A beteg ne kezelje magát, hogy ne fedje el az allergiás tüneteket. Ne feledjük, hogy a jelentéktelennek látszó tünetek is hirtelen rosszabbodhatnak!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/allerg1.htm