Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szappanos hajmosás: a haj életre kel

Egyre többen térnek át természetes alapanyagú, natúr kozmetikumokra, sőt a kézműves szappanok is divatba jöttek, ezzel együtt pedig a szappanos hajmosás. Van, akinek nem válik be, míg mások esküsznek rá, és le nem cserélnék semmi másra. Mit kell tudni a szappanos hajmosásról? Hogyan találjuk meg az ideális szappant?

A szappanos hajmosásra való áttérés némi türelmet igényel, de mindenképp megéri átállni a vegyszermentes hajápolásra. Akik használják, többféle hatásról is beszámolnak, például visszatér a haj természetes tartása, megerősödnek a hajszálak, serkenti a hajnövekedést, de olyat is hallottunk már, akinek visszatértek a valaha volt hullámok a hajába a szappanos hajmosástól.

Megnézem a Holt-tengeri iszapos samponszappant [0]>>> [0]

A benne található anyagoktól függően többféle hatás is várható, pl. a hajhullás, korpásodás mérséklődése, megszűnése, a vékony szálú, gyenge haj erősödése, de zsíros hajra is kitűnő. Röviden: dús, fényes, erős haj várható a természetes samponszappanok rendszeres használatától.

Egyéni adottságtól függően 4-5 hajmosás, amíg a haj megszokja a szappant, ami érthető is, hiszen ha valaki sok évig használt kemikáliákat, kell egy kis idő az átállásra. Ezt az átmeneti időt türelemmel ki kell várni, de az sem ritka, hogy azonnal szereti a haj a szappant. A szappanos hajmosást nem kúraszerűen kell végezni, ha egyszer megszokta a haj és szereti, egyszerűen térjünk át erre a vegyszermentes megoldásra egész életünkben. Tudni kell azt is, hogy vannak olyan hajproblémák, például a hajhullás, ami egyéb betegségek tüneteként is felléphet. Ilyen lehet a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, vashiányos vérszegénység, a változó korban lévő nők hormonháztartásának megváltozása, a férfias típusú kopaszodás, mely utóbbi leginkább örökletes tényező, jelentkezhet bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként stb. A számottevő hajhullás okát mindenképpen orvossal kell tisztázni!

Megnézem a száraz, töredezett, vékony szálú hajra való Mézes-tojásos samponszappant [0]>>> [0]

Miből készülnek a samponszappanok?

A jó kézműves hajmosó szappanok természetes olajokból, vajakból készülnek, tiszta illóolajok kerülnek bele, nem tartalmaznak pl. kőolajszármazékot vagy más egészségre káros kozmetikai alapanyagot, és gyakran találhatunk bennük olyan értékes adalékanyagokat (pl. iszap, méz, gyógynövények), amik a különböző hajproblémákat hivatottak enyhíteni. A szappan kémhatása lúgos, ami mintegy megnyitja a haj szerkezetét, így alaposan tisztít. Hajmosás után ecetes vagy citromleves öblítés teszi fényessé a hajat, ami egyúttal vissza is zárja a hajszálak felszínét.

Megnézem a zsíros hajra való Csalános-sörös samponszappant>>> [0]

A samponszappanban a legfontosabb alapanyag a kókuszvaj, ami amellett, hogy ápolja a hajat, dúsan habzik is. Fokozza a habzást a ricinusolaj, de mindannyian hallottunk már a ricinusolajos hajpakolásról, ami bámulatosan serkenti a hajnövekedést, és puhává teszi azt. Az olívaolaj a haj hidratálás miatt fontos összetevő, a szőlőmagolaj szintén hidratálja regenerálja, fényessé és könnyen kifésülhetővé teszi a hajat. Gyakori összetevők még a sheavaj, a dióolaj vagy a lenmagolaj is.

Megnézem a Monszun Ricinusolajos hajpakolást>> [0]

Mire jók az adalékanyagok?

A samponszappanhoz tett különböző anyagok segíthetnek egy-egy hajprobléma megoldásában, a kellemetlen tünetek enyhítésében. Ezek közül a leggyakrabban használtakat soroljuk fel.

 Agyagok: a sárga és zöld agyag óvják a haj természetes védőrétegét, eltávolítják a koszt, a felesleges zsírt a hajról. Lehet a samponszappanban rhassoul agyag (mosóföld) is, ami normalizálja a faggyútermelést, a zsíros, korpás hajra pedig különösen jó.

 Holt-tengeri iszap: jót tesz a hajgyökereknek, erősíti a hajhagymákat, csökkenti a hajhullást, különleges ásványi anyagokkal és sókkal táplálja a fejbőrt, a pikkelysömörös fejbőrre is jótékony hatással van.

 Csalánlevél: serkenti a fejbőr vérellátását, csökkenti a haj zsírosságát, korpásságát.

 Kamilla: nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású

 Rozmaring, zsálya: frissíti a fejbőrt, akadályozza a hajhullást.

 Méz: hidratálja a száraz hajat, korpa és kopaszodás ellen is segíthet, antiszeptikus és antibakteriális hatású.

 Kecsketej: szintén a száraz haj kondicionálásra jó.

 Tojás: a tojás sárgája önmagában is tisztít, a száraz, durva hajat puhává teszi. Hajpakolásnak is kiváló.

 Sör: a benne lévő komló nyugtatja a bőrt, gyorsabb növekedésre serkenti a hajat, tartást ad neki, fényesebb és könnyen fésülhető lesz.

Kávé: a koffein serkenti a fejbőr vérellátását, a hajhagymák megerősödnek.

Megnézem a Koffein samponszappant>> [0]

Milyen illóolajok vannak a samponszappanokban?

Először is tegyünk különbséget az illóolajok és az illatolajok között. Röviden: az illóolajat különböző eljárásokkal növényekből vonják ki, terápiás célokra használhatók, az illat olajokat – melyeknek ugyan tartósabb az illatuk – szintetikus úton állítják elő, terpiás célokra nem alkalmasak. A gyártók feltüntetik a csomagoláson ezt különbséget, figyeljünk arra, hogy a tiszta illóolajat válasszuk.

A legnépszerűbb illóolajok és hatásaik a hajra:

• zsíros hajra: citrom, levendula, rozmaring, ciprus, bergamott, borsmenta

• korpás, viszkető fejbőrre: teafa, levendula, eukaliptusz

• száraz hajra: ylang-ylang, eukaliptusz, geránium, rozmaring, rózsafa

• hajhullás ellen: rozmaring, zsálya, cédrus, boróka, kamilla, levendula

Magas vérnyomásban szenvedők ne használjanak rozmaring illóolajat, a kismamák pedig kerüljék a borsmentát, a kámfort, az eukaliptuszt.

Mire kell ügyelni a hajmosáskor?

A legfontosabb a szappanos hajmosás után az alapos, tiszta vízzel való hosszas öblítés, hogy a szappan maradéktalanul eltűnjön a haj felszínéről. Ezután jöhet a citromos vagy ecetes öblítés 1 liternyi vízből, amihez tegyünk 2-3 kanál ecetet (20%-os), vagy 1 citrom levét. A hajproblémának megfelelően 4-5 csepp illóolajat is adhatunk hozzá. Ha valakinek zsíros, gubancos, nehezen fésülhető lesz a haja a hajmosás után, az nem öblítette le elég alaposan, vagy nem használt elég ecetet vagy citromot az utolsó öblítővízben, de az is lehet, hogy lakóhelyén kemény a csapvíz, így nehezebben jön le a hajról a szappan. Öblítés után „csikorgósan” tiszta lesz a haj, fésüljük ki óvatosan, ritka fogú fésűvel, és lehetőleg hajszárító nélkül, vagy nem meleg levegőre állított hajszárítóval szárítsuk meg. Az eredmény puha, selymes haj lesz. A festett hajat nem károsítja a szappan, nem fakítja ki, gyerekek haja is mosható vele, arra azonban ügyelni kell, hogy ne kerüljön a szembe, mert bizony csíp. Akármivel is mosunk hajat, ne tegyük minden nap, nem tesz jót a haj szerkezetének.

Olajos hajpakolások: visszatér a haj ereje

Hetente kétszer érdemes ezeket az egyszerű hajpakolásokat elkészíteni, a probléma mértékétől függően már 3-4 hét után jelentkezik tényleg csodás hatásuk. Az alábbiakban ajánlott olajokat általában könnyű beszerezni az élelmiszer boltokban, kókuszolaj és illóolaj pedig a drogériákban is kapható. Ne sajnáljuk, hogy csak 1-2 kanálnyi kell a pakolásokhoz, mert a ricinusolaj kivételével mindegyik nagyon egészséges, használjuk el a maradékot főzéshez, salátákhoz. Akár zsíros, akár száraz a haj, az olajos hajpakolások a hatóanyagaik révén mindegyik típusú hajon segíthetnek.

Így készítsük el: vízgőz felett olvasszuk össze az olajokat, hagyjuk hűlni egy kicsit, keverjük bele az illóolajat, az egyéb anyagokat. Kenjük a keveréket a hajtövekre, majd könnyed mozdulatokkal vigyük fel a hajra is, fésüljük át. Tekerjük be a hajunkat törülközővel, hagyjuk rajta 30 percig, majd jöhet a hajmosás. Az az igazi, ha a hajmosás előtti napon, éjszakára a fejünkön marad. Ha annyi olajat teszünk a hajra, amennyit nagyjából fel is szív, nem kell törülközőben aludni, elég a párnára teríteni.

Korpás, viszkető hajra

A korpás hajra jellemző: lehet zsíros is és száraz is a haj, kellemetlenül viszket, gyakori a hajhullás, rugalmatlan, fénytelen, fakó.

Holt-tengeri iszapos hajpakolás

- 3 evőkanál szezámmag olaj

- 1 evőkanál ricinusolaj

- 1 evőkanál mustármag olaj

- 1 kávéskanál holt-tengeri iszap

- 4-5 csepp teafa illóolaj

Vigyük fel a hajunkra a keveréket, minél közelebb a hajtövekhez. Csavarjuk be a hajat nejlonnal, arra tegyünk törülközőt, 30 perc múlva langyos vízzel öblítsük le alaposan. Ez után jöhet a hajmosás. Pikkelysömörös fejbőrre is jótékony hatású lehet.

Megnézem a Monszun Holt-tengeri iszapport> [0]>> [0]

 

Megnézem a Monszun szappanok teljes választékát>>> [0]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szappansamponok