Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mammográfia vagy emlőultrahang? Tudja meg, mikor melyikre van szükség!

A nők rettegett betegsége az emlőrák, élete folyamán minden tizedik nőnél jelentkezik. Az emlőrákot korán kell felfedezni, mert a korai diagnózis életet ment. A betegség felismerése műszeres vizsgálattal történik: röntgen mammográfiával és emlő ultrahang vizsgálattal. Hogy mikor melyiket érdemes alkalmazni, azt dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa magyarázza el.

Röntgen mammográfia

A röntgen vizsgálatok fizikai alapja az, hogy a röntgensugár behatol a testbe és egy része elnyelődik, egy része pedig áthatol. A testből kilépő röntgensugarat vagy fényérzékeny lemez (röntgen film) vagy számítógép segítségével, digitális úton érzékeljük, és a keletkezett képet – röntgenképet – az orvos értékeli. A hagyományos és a digitális röntgenvizsgálatnak a fizikai alapjai azonosak. A röntgen mammográfia elvégzéséhez azért szükséges az emlőt összenyomni (comprimalni), hogy a rétegvastagság mindenhol azonos legyen, mert így készíthető jól értékelhető röntgenkép. Ez az összenyomás lehet fájdalmas, a nők egy része ezért nem is szeret mammográfiára menni. Meg kell jegyezni, hogy a röntgensugár nem teljesen ártalmatlan a szervezetre nézve- bár az emlővizsgálatnál elég kicsi a sugárdózis-, ezért sokan még ettől is tartanak. Az emlőrák diagnosztika alapja a röntgen mammográfia, az ANTSZ minden 45-65 év közötti nőnek kétévente meghívót küld erre a vizsgálatra. Ha valakinek emlő panasza van, akkor a röntgen vizsgálatot minden esetben ki kell egészíteni emlő ultrahang vizsgálattal - hívja fel a figyelmet dr. Gergely Mária az Ultrahangközpont radiológusa.

Emlő ultrahang vizsgálat

Az ultrahang nyaláb tulajdonsága, hogy minden határfelületről visszaverődik. Az ultrahang vizsgálat folyamán a testfelszínre gélt kenünk, amelyen áthatol az ultrahang nyaláb, és a visszaverődések csak a testben lévő határfelületekről történnek. Ez a képalkotás fizikai alapja. Ultrahangvizsgálatnál nincs emlő kompresszió és nincs káros sugárzás sem. 30-35 éves kor alatt csak emlő ultrahang vizsgálat javasolt. A fiatal nők emlője sűrű, a röntgensugár számára nehezen átjárható, emiatt apró elváltások a röntgenképen rejtve maradhatnak. Éppen ezért fiatal korban minden esetben emlő ultrahang vizsgálatot kell végezni!

Mit lát a röntgen és mit lát az ultrahang?

Mind röntgen mammográfiával mind emlő ultrahanggal láthatóak az emlőben lévő jó és rosszindulatú elváltozások. Röntgen mammográfia: Egyetlen olyan elváltozás van, amit csak a röntgen lát az emlőben: ez a mikro kalcifikáció A mikro kalcifikáció apró, a tűhegynél kisebb meszesedéseket jelent, és ez bizonyos fajta kezdődő emlő daganat jele. A röntgen képen látható gócok lehetnek jó- vagy rosszindulatúak, morfológiájuk alapján lehet különbséget tenni.

Emlő ultrahang:

Ultrahang vizsgálattal nem csak a góc árnyékát látjuk, hanem annak szerkezetét is. Ez alapján megállítható, hogy egy csomó belsejében folyadék van-e (ciszta) vagy sejtek alkotják. Az is megállapítható, - ritka kivételtől eltekintve - hogy jó vagy rosszindulatú az elváltozás. Az ultrahanggal diagnosztizálhatóak a különböző gyulladásos folyamatok, hegszövetek stb. Továbbá ultrahanggal vizsgálható az implantátum is.

Kinek? Mikor? Milyen vizsgálat?

Panaszmentes esetben 45 éves kor fölött két évente röntgen mammográfia javasolt, amit célszerű lenne kiegészíteni emlő ultrahanggal. A közti évben emlőultrahang vizsgálat javasolt. Panaszmentes esetben 40 éves kor alatt az átlagos rizikójú hölgyeknek a rendszeres mammográfia nem javasolt. 30-35 éves kor alatt röntgen mammográfia csak kivételes esetben ajánlott. Panaszmentes esetekben is minden korosztálynak célszerű évente rendszeresen emlő ultrahang vizsgálatot végezni! Ha valaki bármilyen életkorban csomót érez az emlőiben, vagy egyéb emlő panasza van, azonnal mennie kell orvoshoz és képalkotó vizsgálattal meg kell bizonyosodni arról, hogy az elváltozós jó- vagy rosszindulatú! Ha bebizonyosodott, hogy az elváltozás rosszindulatú, akkor azonnal sebészt és onkológust kell felkeresni! Minden nő számára kötelező minden hónapban a menses elmúltakor fekvő és álló testhelyzetben az emlők önvizsgálata. Ha bármi rendellenességet észlel, azonnal emlő ultrahang vizsgálatra kell menni – teszi hozzá dr. Gergely Mária, az Ultrahangközpont radiológusa.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mammografia-emloszures