Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Jót tesz a memóriának a délutáni pihenő

Minden idős ember számára kulcsfontosságú, hogy képes legyen tisztán gondolkodni és döntéseket hozni. Egyre több kutatás az alvás szerepét is vizsgálja.

A közelmúltban a szakemberek 3 ezer 65 évesnél idősebb kínai felnőttet vizsgáltak. Az érdekelte őket, hogy van-e valamilyen hatással a délutáni alvás a mentális egészségükre. Az Journal of the American Geriatrics Society című szaklapban publikált anyag szerint a kutatásban résztvevők 60 százaléka alszik egy kicsit ebéd után. Van, aki 30 percet pihen, más 90 percnél is többet, a legtöbben azonban átlagosan 63 percet alszanak délután.

Jótékony és mérgező is, a testükben hordjuk - mi az? > > > [0]

A résztvevők számos tesztet töltöttek ki, amely alapján mentális állapotuk is feltérképezhető volt. A feladatok közé tartozott, hogy szavakat jegyezzenek meg és mondjanak fel, illetve másoljanak egyszerű rajzokat geometriai ábrákról. Minden résztvevő részletesen beszámolt délutáni és éjszakai alvási szokásairól is.

Egészséges fejbőr, gyönyörű haj -  holt-tengeri iszapos samponszappannal.>>> [0]

Kiderült, hogy azok, akik egy órát aludtak ebéd után, jobban tejesítettek a mentális teszteken, mint az egyáltalán nem pihenők. Akik egy órát aludtak, azok is ügyesebbek voltak, mint azok, akik csak rövidebb ideig pihentek. A nem alvók, a keveset alvók és a 63 percnél többet alvók ugyanakkor rosszabbul teljesítettek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/memoria-szieszta