Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az agresszió agressziót szül, „fertőző”

Egy nemrégiben megjelent kutatás szerint annak a kockázata, hogy valaki fegyveres áldozat legyen, meghatározható: csak meg kell néznünk, hogy kik az illető barátai. A kutatók szerint a fegyveres erőszak fertőző is lehet, ugyanis a közösségi háló virágzó talaja a fegyverekkel való találkozásnak és erőszak elterjedésének.

„Azok számára a legnagyobb a rizikó, akiknek olyannal volt kapcsolatuk, akit a közelmúltban lelőttek” – nyilatkozta a kutatás vezető szerzője, Ben Green, a Harvard Law School doktorandusz jelöltje. „Ez azonban függ az időzítéstől és a kapcsolat minőségétől.” „Hozzá kell tenni, hogy a befolyás nagysága attól is függ, hogy milyen közeli volt a kapcsolat. Például egy barát, mint áldozat nagyobb rizikót jelent, mint egy barát barátja” – magyarázta Green. A kutatás azonban nem bizonyította egyértelműen az ok-okozati összefüggést.

Amit a pikkelysömörösnek tudnia kell. > > >       [1]

Miközben átlagosan 200 amerikait lőnek le naponta, ez nem jellemző az egész országra. A legtöbb lövöldözés a szegényebb régiókban történik. Emellett a fegyveres visszaélések durván tízszer gyakoribbak a fiatal fekete férfiak között, mint a fehéreknél.

Egészséges fejbőr, gyönyörű haj -  holt-tengeri iszapos samponszappannal.>>> [1]

A kutatók 138 000 chicagoi lakost követtek, akiket legalább egyszer letartóztattak 2006 és 2014 között. A résztvevők 80%-a férfi, háromnegyede fekete, és átlagosan 27 évesek. Durván egynegyedük bandatag, és csak 10,000-en voltak érintettek a több mint 11,000 fegyveres erőszakban. Azon emberek 18%-a is áldozattá vált, akinek egy közeli barátját lőtték le – derül ki a kutatásból. Átlagosan 125 nap múlva éri találat azokat, akik közvetlen kapcsolatban álltak egy áldozattal.

A kutatók szerint a legpontosabban úgy lehet felbecsülni egy személy fegyveres incidensbe kerülési kockázatát, ha megnézzük, hol él, és kikkel lóg együtt. „Sikeresen kifejlesztettünk egy olyan számítógépes modellt, mely segítségével jobban megérthetjük a fegyveres erőszakok terjedését, csak úgy, mint a kanyaró vagy az ebola esetében” – nyilatkozta Charles Branas, epidemiológus a University of Pennsylvania intézményben. Az eredményeket a JAMA Internal Medicine című kiadványban közölték.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/agresszio-fertozes