Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Három csodás recept Candida diétához, amit az egész család imádni fog

Ha szervezetünkben túlságosan elszaporodott a Candida albicans gomba, diétával segíthetjük az egyensúly helyreállítását. Itt van három tökéletes és finom recept, ami nem annyira speciális, hogy ne lehessen akár az egész család kedvence.

A Candida diéta 3-6 hónapig tart, de szerencsére nem feltételül igényel külön főzőcskézést, az ételek többségét ugyanis nyugodt szívvel tálalhatjuk a családnak. Először a szénhidrátokat hagyjuk el, aminek során mindenfajta édességet száműznünk kell, ennek sajnos áldozatul esik a méz is, sőt az első 2-3 hétben a gyümölcsök is. Kerüljük az élesztő alapú ételeket, a penészes sajtokat, a fehér kenyeret, a fehér rizst, a nem teljes kiőrlésű tésztákat. Használjunk bátran fűszereket, a Candida különösen nem kedveli az oregánót, a rozmaringot, a tárkonyt, a kurkumát, a korinadert, a római köményt. Az olajok közül kiemelkedően jó az oregánó-, a fokhagyma- és az extra szűz olívaolaj.

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 személyre:

- 1 db kb 2 kg-os sütőtök

- 4 fej vöröshagyma

- 2 fej fokhagyma

- 4 szál zöldhagyma

- 2 zöldségleveskocka

- 2 evőkanál olívaolaj

- frissen őrölt bors, só

ELKÉSZÍTÉSE:

A sütőtököt meghámozzuk, kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Az olívaolajon a felaprított hagymát, az összezúzott fokhagymát, és 2 szál felszeletelt zöldhagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadjuk a leveskockákat. Lassú tűzön, fedő alatt 3 percig főzzük. Turmixgéppel összetörjük, átpasszírozzuk, sózzuk, borsozzuk, utána még 2 percig főzzük. Tálaláskor felszeletelt zöldhagymával díszítjük.

TIPPEK:

Ha a nagyobb darabokra vágott tököt pár percig sütőben sütjük, könnyebb lesz meghámozni.

EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:

A Candida dieta bármelyik szakaszában fogyaszthatjuk. A sütőtök magas béta-karotin-tartalmú zöldség, mely erőteljesen serkenti az immunrendszert, rákmegelőző hatású, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Megnézem a Candida Stop kapszulát>> [1]

Könnyű kenyér

Hozzávalók:

- 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt

- 1/2 csésze rozsliszt

- 2 tk. sütőpor

- 1/2 tk. só

- 2 tojás

- 1/4 csésze víz

- 2 ek. kukoricaolaj

- 1 tk. mák

ELKÉSZÍTÉSE:

Szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a sütőport és a sót. Verjük fel a tojásokat egy tányérban, és egy keveset tegyünk félre a kenyér megkenéséhez. Adjuk hozzá a tojáshoz a vizet és az olajat, majd öntsük hozzá a liszthez. Alaposan dolgozzuk össze, és lisztezett deszkán formázzunk belőle kenyeret. Tegyük kivajazott tepsibe, adjunk a maradék tojáshoz egy kevés vizet, kenjük meg a kenyér tetejét. Szórjuk meg mákkal, vágjuk be 2-3 helyen a tetejét. Előmelegített sütőben 170 fokon süssük 35-40 percig.

EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:

A candidával fertőzöttek nem fogyaszthatnak olyan kenyeret, ami élesztővel készült, a fehér lisztből készült kenyér pedig semmiképp sem ajánlott. A diéta első két hetében jobb, ha saját kezűleg készítünk kenyeret. Az alábbi kenyeret könnyű elkészíteni, de gyorsan kiszárad. Tegyük felszeletelve mélyhűtőbe, így kenyérpirítóban kiolvasztva és kissé megsütve friss, illatos kenyeret ehetünk.

 

Oregánós csirkemell

Hozzávalók 4 személyre:

- 4 csirkemellfilé

- 2 ek. teljes kiőrlésű liszt

- 2 ek. margarin vagy vaj

- 2 ek. napraforgóolaj

- 4 ek. főzőtejszín

- 3,5 dl tyúkhúsalaplé

- 3-4 db mogyoróhagyma

- néhány oregánó levél

- 2 db babérlevél

- só, bors

ELKÉSZÍTÉSE:

Szórjuk meg liszttel, sóval és borssal a csirkemellfiléket. Mérsékelt hőfokon forrósítsuk fel a 2 evőkanál margarint és az egyik evőkanál olajat egy serpenyőben, és a csirkemelleket süssük 6-8 percig mindkét oldalunkon; majd vegyük ki, és tegyük félre. Közben és vágjuk apróra a mogyoróhagymát és az oregánó levelek egy részét (1-2 levélkét hagyjunk meg a díszítéshez). Tegyük a serpenyőbe a többi olajat, és pároljuk a mogyoróhagymát 1-2 percig. Öntsük rá a húsalaplét, tegyük hozzá a babérlevelet és az összevágott oregánó leveleket, majd addig főzzük, amíg a lé kicsit besűrűsödik. Vegyük ki a babérlevelet, öntsük bele a tejszínt. A hússzeleteket tegyük ismét a serpenyőbe, és mindkét oldalukon forrósítsuk át. Ha szükséges, ízesítsünk utána sóval és borssal. Szedjük ki a húsokat, öntsük le a mártással, és díszítsük a félretett oregánó levelekkel.

EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:

Fogyaszthatják candidások, akár a candida-diéta kezdő szakaszában is. Az oregánót különösen nem kedvelik a gombák. Alacsony szénhidrát- és zsírtartalma, magas fehérjetartalma miatt kiváló étel fogyókúrázóknak is. Tálaljuk friss salátával, így tökéletesen egészséges és finom ebédet kínálunk akár az egész családnak.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/harom-csodas-recept-candida