Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egy mammográfiás szűrővizsgálathoz sosem túl idős

Az emlőrák a nők körében leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Magyarországon évente körülbelül 5-6000 nő betegszik meg, és az esetek nagyjából egyharmada végződik halállal. Előfordulása 50-65 éves életkorban a leggyakoribb, de jóval korábban és akár jóval későbbi életkorban is megjelenhet.

Az emlőrák időben történő felismerésére alkalmas mammográfiás vizsgálatra vonatkozó ajánlások eltérőek (hazánkban például 45 és 65 éves életkor között kétévente javasolt), de a California University legújabb átfogó tanulmánya szerint ideje lenne kiszélesíteni a korhatárokat. 7 millió mammográfiás vizsgálat eredményeinek 7 éves perióduson keresztüli követése után arra az eredményre jutott Dr. Cindy Lee és kutatócsoportja, hogy a nőknek akár 90 éves korukig is érdemes lenne évente szűrővizsgálatra járni.

A rák és a legújabb tudományos eredmények >>> [0]

A tanulmány során összevetették a páciensek életkorát, a mammográfiás vizsgálati eredményét, az újabb vizsgálatra való visszahívások arányát és a biopsziás szövetminták eredményét. A szűrés során 1000 betegből 4-nél találtak daganatos elváltozást, és körülbelül a páciensek 10%-át hívták vissza átfogóbb vizsgálatra. Lee pozitívan értékelte az eredményeket, hiszen régebbi eredményekkel összehasonlítva kevesebb betegnél volt szükség átfogóbb vizsgálat végzésére, mégis lényegesen jobb arányban voltak képesek a rákos megbetegedések kiszűrésére. Ami szintén egyértelműen megmutatkozott, hogy a nők életkorának előrehaladtával egyre több daganatos elváltozásra bukkantak, ami Lee szerint teljesen érthető is, hiszen a betegségről köztudott, hogy kialakulásának kockázata az életkorral emelkedik.

A kutatócsoport végül azt a konklúziót vonta le, hogy a nők életkorát tekintve nincs egy olyan felső határ, mely elérése után nem lenne értelme a rendszeres szűrővizsgálatoknak. Az Amerikai Rák Társaság szintén ezt a nézetet vallja, adataik szerint ugyanis a halálos kimenetelű emlődaganatok 30%-át 70 év fölötti nőkön diagnosztizálták, melynek egy jelentős része rendszeres szűrővizsgálatokkal elkerülhető volna.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/emloszures-idosen