Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Étrend, amelyik a látásunkat is védi

A mediterrán étrend szoros követése és a sok gyümölcs fogyasztása, több, mint egyharmadával csökkenti az időskori sárgafolt elfajulás (age-related macular degeneration –AMD) – a vakság vezető okának – kialakulását.

Már számos korábbi tanulmány igazolta a mediterrán diéta jótékony hatásait egészségünkre. Az étrend a gyümölcs-, zöldség-, teljes kiőrlésű gabona-, hüvelyesek-, dió-, egészséges zsírok és halak fogyasztása áll a középpontban, míg a vörös hús- és a tejtermékek fogyasztása háttérbe szorul. A mediterrán étrend bizonyítottan javítja a szív egészségét és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. A szemünk egészségére gyakorolt hatásáról viszont eddig kevés információnak voltunk birtokában.

Termelj magad kollagént és maradj fiatal!> > >   [0]

A portugáliai Coimbra Egyetem kutatói 883 fő, 55 év feletti alanyt vontak be a vizsgálatukba. 449 esetben alakult ki időskori AMD. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük, mely az étkezési szokásaikat vizsgálta. Azok körében, akik mediterrán diétát csak “tessék-lássék” követők, 50%-ban alakult ki a szembetegség, míg azok között, akik szigorúan betartották az étrendet, ez a szám 39% volt. A számokból az is kiderült, hogy a gyümölcsfogyasztás különösen erős összefüggést mutatott az AMD csökkenéssel.

A koffeinnek és egyéb antioxidánsoknak szintén védő szerepük van, úgy tűnik, a koffein, a béta-karotin és a C- és E vitaminok szintén protektív faktorok AMD tekintetében. Habár a koffein nem a mediterrán diéta szerves része, a mediterrán országokban mégis gyakori a koffein tartalmú italok –teák és kávék – fogyasztása. Dr. Rufino Silva, a kutatás vezetője, a Coimbra Egyetem Szemészeti Tanszékének professzora elmondta, hogy ez az eredmény egy fontos lépcsőfoka a hatásos megelőző orvoslásnak, AMD-ben. A tanulmányt az American Academy of Ophthalmology 120. találkozóján mutatták be.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mediterrn-etrend-vaksg-ellen