Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A génjeinkben lehet a kávé utáni sóvárgás

A legújabb kutatási eredmények szerint a génjeink befolyásolják, hogy mennyi kávét fogyasztunk.

A Scientific Reports című szakfolyóirat augusztus 25-i számában közzétett tanulmányukhoz a kutatók több mint 1200 ember genetikai adatait elemezték Olaszországban, akiket arról is megkérdeztek, hogy mennyi kávét fogyasztanak naponta. Kiderült, hogy a PDSS2 nevű génvariánssal rendelkező személyek átlagosan egy csészével kevesebbet ittak, mint azok, akikben nem található meg ez a variáns. A tanulmány szerzői hozzátették, hogy a több mint 1700 személy bevonásával végzett hollandiai vizsgálat hasonló eredményeket hozott.

Úgy tűnik, hogy a PDSS2 génvariáns csökkenti a sejtek koffeinlebontó képességét, vagyis a koffein tovább megmarad a szervezetben. Ez azzal a következménnyel jár, hogy a szóban forgó génvariánssal rendelkező embereknek nincs olyan sok kávéra szükségük ahhoz, hogy ugyanazt a koffeinlöketet elérhessék, mint azoknak, akik nem rendelkeznek a variánssal. „Kutatásunk eredményei megerősítik a korábbi arra utaló tudományos eredményeket, hogy a kávéfogyasztás iránti vágy a génjeinkben lehet” – nyilatkozta a tanulmány szerzője, Nicola Pirastu, az Edinburgh-i Egyetem munkatársa. „Szélesebb körű kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy szilárdan alátámaszthassuk a felfedezést, valamint tisztázhassuk a PDSS2 és a kávéfogyasztás között lévő biológiai kapcsolatot” – tette hozzá a kutató az egyetem sajtótájékoztatóján.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kave-genjeinkben