Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A koleszterincsökkentők szedése több ezer végzetes szívrohamot megelőzhet

Milliók szednek sztatinokat koleszterinszintjük csökkentése érdekében. A betegek többségének azonban csak a szív-érrendszeri megbetegedések jövőbeli kockázata alapján írják fel a gyógyszereket, melyet főként az életkor határoz meg.

A szakértők most arra figyelmeztettek, hogy ez a gondolkodásmód sok olyan embert kizárhat, akinek valójában előnyösek lehetnének a sztatinok. A McGill Egyetem orvosi központjának kutatói szerint a gyógyszereket a magas koleszterinszinttel rendelkező fiatalabb embereknek is elérhetővé kellene tenni. A kutatók egy új módszert dolgoztak ki annak meghatározására, mely személyeknek kellene sztatinokat felírni. Egy 2005. és 2010. között készült amerikai egészségügyi felmérésből 2134 résztvevő adatait elemezték. A felmérés 71,8 millió olyan amerikait reprezentált, akik alkalmasak lehetnek a sztatin szedésre. A szakértők ezután összehasonlították a sztatin szedésre való alkalmasság megítélésére szolgáló két módszert. Megvizsgálták a jelenleg használatban lévő 10 éves kockázaton alapuló módszert, valamint az egyénre szabott előnyön alapuló megközelítést.

Aprócska szervünk, mégis sok betegséget okoz [0]

A kutatók elmondták, hogy az előnyöket figyelembe vevő módszerrel 9,5 millió olyan alacsonyabb kockázatú, a sztatin szedésre jelenleg alkalmatlannak minősített amerikait azonosítottak, akik ugyanolyan vagy nagyobb előnyre tennének szert a sztatinok szedésével, mint a magasabb kockázatúnak ítélt személyek. Az eredmények alapjaiban változtathatják meg azt, ahogyan az orvosi közösség a sztatinok felírásáról vélekedik. Ahelyett, hogy csak azt vennék figyelembe, hogy kire leselkedik a szívbetegségek kockázata, az orvosok azt is elkezdhetik megfigyelni, kinek származna a legnagyobb előnye a sztatinok szedéséből. Ez utóbbi csoportba pedig azok is beletartoznának, akiket eddig túl fiatalnak tartottak ahhoz, hogy rövid távon ki legyenek téve a szívroham kockázatának.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koleszterincsokkentok-elobb