Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megtalálták a vakság első számú kórokának gyógymódját?

Az őssejtkezelés erejét kihasználó, forradalmian új módszer azzal kecsegtet, hogy milliók látását lehet majd helyreállítani.

A mindössze 45 percig tartó eljárás az öregkori sárgafolt-elfajulásban szenvedőknek ad reményt, amely a felnőttkori vakság első számú kórokának számít világszerte. A tudományos áttörésnek számító kezelés során a University College London orvosai tavaly szeptemberben egy őssejtekből álló foltot ültettek be egy nő retinájába, aki elvesztette a centrális látását. Azt remélik, hogy a londoni Moorfields Szemészeti Kórházban végrehajtott eljárás helyreállítja a hatvan éves beteg látását. Hat hónap elteltével azonban az új kezelést vezető szemész vonakodik attól, hogy az eljárást sikerként könyvelje el. „Most értékeljük a beteg látását, és további adatokra lesz szükségünk ahhoz, hogy következtetéseket vonhassunk le” – nyilatkozta Pete Coffey professzor a CNN hírtelevíziónak. „Kellemes meglepetésként ért bennünket az, hogy a sejtek eddig a pillanatig életben maradtak, tekintetbe véve azt, milyen rendkívül csúnya (véres) volt a környezet.”

Az első operáció egy 10 beteg bevonásával végzett klinikai kísérletet indított el. Siker esetén a módszer körülbelül két és fél év múlva válhat elérhetővé a brit társadalombiztosítás finanszírozásával. A Pfizer gyógyszergyártó óriás által is támogatott eljárást helyi érzéstelenítésben végzik. Kinyernek egyetlen embrionális őssejtet, amelyet egy 100 ezer retina pigment sejtből álló, 6 mm-es folttá tenyésztenek. A foltot aztán vékony csővé tekerik össze, amelyet egy apró bemetszésen keresztül befecskendeznek a szembe. Miután kigöngyölítették, elhelyezik a retina mögé, ahol a kutatók reményei szerint pótolni fogja a hibás sejteket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ossejtek-vaksag-ellen