Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A túlzott sófogyasztás májkárosodást okozhat

Az már régóta köztudott, hogy a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást okoz, egy nemrégiben közzétett kutatás szerint azonban akár májkárosodást is eredményezhet mind a felnőttekben, mind a fejlődésben levő magzatokban.

A szervezetnek szüksége van sóra – azaz szódium kloridra – ahhoz, hogy bizonyos alapvető funkciókat el tudjon látni. Például a szódium ionok segítenek a vízszállítás szabályozásában, valamint az elektromos impulzusoknak az idegekhez való eljuttatásában. Ugyanakkor a túlzott szódiumbevitel káros lehet, megnöveli a vérnyomást és így szívbetegséget vagy stroke-ot is okozhat. A legtöbb só, ami bejut a szervezetünkbe, nem a sótartóból származik, hanem már eleve benne van számos élelmiszerben, amely az asztalunkra kerül, például a különféle feldolgozott termékekben, vagy az éttermek által felszolgált fogásokban.

Mikor nem kell a köhögést kezelni?>>>   [0]

A vizsgálat során a szakemberek felnőtt egereket tartottak magas sótartalmú étrenden, illetve embrió állapotban levő csirkéket tettek ki sóban gazdag környezetnek. Az eredmények azt mutatták, hogy a túlzott mértékű szódium változásokat okozott a májban, például megváltoztatta a sejtek formáját, sejtpusztulást okozott, illetve csökkentette a sejtosztódás mértékét, melyek egyaránt májfibrózishoz vezethetnek. A kutatók szerint a túlzott sófogyasztás és a májkárosodás közötti összefüggés az oxidatív stresszben keresendő, vagyis abban a folyamatban, mely során a szabad gyökök és az antioxidánsok termelődésének egyensúlya előbbi javára elbillen, így sejtpusztulás is bekövetkezhet. A vizsgálatok némi biztató eredménnyel is szolgáltak, az is kiderült ugyanis, hogy amennyiben a károsodott sejteket C-vitaminnal kezelik, vissza lehet fordítani a káros folyamatokat. A kínai Guangzhou-ban található JInan Egyetem által végzett vizsgálat a Journal of Agricultural and Food Chemistry című lapban jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/so-maj