Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Árt a szívnek a túl intenzív sport?

Egy friss kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagyon kimerítő, magas intenzitású edzés rosszat tehet a szívnek. Ausztrál szakemberek szerint az ilyen mozgásforma hatására tartós szerkezeti változások is beállhatnak a szívben, ami szívritmuszavart is eredményezhet.

A Canadian Journal of Cardiology című lapban közzétett vizsgálat során a melbourne-i Baker IDI Szív és Diabétesz Intézet sport kardiológusai arra voltak kíváncsiak, vajon az intenzív testedzés önmagában árt-e a szívnek. Amint arról dr. André La Gerche beszámolt, kutatásuk során megvizsgálták vajon a szívproblémákkal küzdő atlétáknál a sport csak kiváltója volt-e egy olyan hajlamnak, ami eredendően megvolt ezekben a sportolókban, vagy valóban a sport maga volt ártalmas. Olyan kérdéseket is körbejártak, hogy vajon az atléták az intenzív sport miatt élnek tovább, vagy azért mert többnyire nem dohányoznak és nem isznak? Az állóképességet fejlesztő gyakorlatok összefüggésbe hozhatók-e az aritmiával, azaz a szívritmuszavarral? Mik azok a lehetséges mechanizmusok, melyek következtében az aritmia kialakulhat? És vajon az isémiás szívbetegség kockázata is megnő az intenzív testedzés hatására?

Köhögős a gyerek? Itt a legújabb terápia!>>> [0]

Amint azt dr. Aneil Malhotra szívspecialista elmagyarázta, ha a szív folyamatosan magas fokozaton működik, a mérete megváltozik és az izom is vastagabbá válik. Ha valakinek ráadásul még alapvető hajlama is van a szívritmuszavarra, akkor az intenzív testmozgás lehet az utolsó csepp a pohárban. Éppen ezért nagyon fontos, hogy aki aktív sportoló, az rendszeresen nézesse meg magát orvossal, hogy időben kiderüljön bármilyen probléma. Jellemző tünetek lehetnek a szédülés, a hirtelen tudatvesztés, illetve az edzés utáni heves szívdobogás vagy mellkasi fájdalom. Aki ezek bármelyikét tapasztalja, az haladéktanul ellenőriztesse állapotát orvosával.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivbetegek-edzese