Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Depressziós szülőknek gyakrabban lesz koraszülött gyermeke

Közismert tény, hogy a várandós anya mentális és érzelmi állapota kihat a magzatára, ám a legfrissebb kutatások szerint akár az anya, akár az apa depressziója megnövelheti a koraszülés kockázatát is.

Amint arra a kutatást vezető dr. Anders Hjern, stockholmi professzor felhívta a figyelmet, a koraszülés kockázatát jelentős mértékben lehetne csökkenteni, ha mind az anya, mind az apa mentális betegségeit időben kiszűrnék és kezelnék. A szakember hozzátette, hogy az apa depressziója az anya stresszhormonjaira is hatással van, emellett az is előfordulhat, hogy a depresszió hatására romlik a spermák minősége.

Dr. Hjern és munkatársai több mint 360 000 szülést kísértek figyelemmel Svédországban 2007 és 2012 között, és feljegyezték, ha a szülők valamelyikét depresszióval kezelték a fogantatást megelőző egy, illetve az azt követő fél évben. Az eredmények azt mutatták, hogy ahol az anya akár először, akár már sokadszor depresszióval küzdött az adott időszakban, ott a koraszülés (azaz a 32-36. héten történő világra jövetel) kockázata 30-40 százalékkal megnőtt, míg az apák esetében csak az számított, ha valakinél újonnan alakult ki a depresszió, ez esetben 38 százalékkal nőtt meg a súlyos koraszülések száma, ami azt jelenti, hogy a gyermek a 22-31. héten jött világra. Janet Currie, a Princeton Egyetem szakembere hozzátette, a stressz hatására tényleg be tud indulni a szülés, a depresszió pedig valóban komoly stresszfaktor, főleg ha egyéb következményekkel – munkanélküliséggel, pénztelenséggel – jár együtt. Hjern emellett azt is megjegyezte, hogy egyes antidepresszánsok, vagy egyéb egészségügyi körülmények, például a dohányzás vagy az elhízás szintén hozzájárulnak a koraszülés kockázatának növekedéséhez.

A BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology című lapban közzétett kutatás készítői azt tanácsolják, hogy a gyermekvállalásra készülő szülők mindenképp forduljanak szakemberhez és kérjenek segítséget, ha bármilyen szorongást, hangulatváltozást, ingerlékenységet tapasztalnak magukon, hogy ezzel elkerülhessék a későbbi problémákat.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/depi-koraszulott