Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Napi két kávé jót tesz a májának

A legújabb kutatás szerint napi két csésze kávéval is ellensúlyozható a túlzásba vitt evés és alkoholfogyasztás következtében kialakuló májkárosodás.

Kilenc korábbi, összesen több mint 430 ezer ember bevonásával készült kutatás áttekintése azt mutatta, hogy a napi plusz kávé a májzsugor 44 százalékkal alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe. „A májzsugor (cirrózis) akár halálos is lehet, és nincs tényleges gyógymódja” – magyarázta Dr. Oliver Kennedy, a Southamptoni Egyetem munkatársa. „Éppen ezért nagyon fontos, hogy a cirrózis kialakulásának kockázata kávé fogyasztásával, egy olcsó, mindenütt előforduló és jól tolerált ital segítségével csökkenthető.”

A cirrózis évente több mint egymillió ember halálát okozza világszerte. A betegséget hepatitisz fertőzés, túlzásba vitt alkoholfogyasztás, immunrendellenesség valamint az elhízással és a diabétesszel összefüggő zsírmáj okozhatja. A mostani áttekintésből az derült ki, hogy napi egy csésze kávé fogyasztása 22 százalékkal, napi két csésze kávé 43 százalékkal, három csésze 57 százalékkal, négy csésze pedig 65 százalékkal csökkenti a májzsugor kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik egyáltalán nem isznak kávét. Az eredmények azonban néhány megválaszolatlan kérdést is felvetnek. Az egyik kutatás például azt mutatta, hogy filteres kávé esetén erőteljesebb az összefüggés a kávéfogyasztás és a cirrózis csökkent kockázata között, mint forralva főzött kávé fogyasztása esetén.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/majcirrozis-kave