Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nézzen körül a családjában, és vigyázzon jobban magára!!

Az inzulinrezisztencia egyre jobban beivódik a köztudatba, de azért még mindig sok fehér folt van körülötte. Azonban a családokban egyre többször találkozhatunk olyan emberekkel, akik ezzel a betegséggel küzdenek, így beszélni kell arról is, vajon örökölhető-e az IR?

A témában dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája van a segítségünkre.

IR

Az inzulinrezisztencia napjaink egyik legelterjedtebb betegsége. Ez nem is csoda, tekintve hogy a megléte összefüggésbe hozható a nem megfelelő táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal is. Az IR a cukoranyagcsere folyamatok rendellenessége, mely könnyen válhat kettes típusú cukorbetegséggé is!
A test hajtóanyaga az energia, melyet a sejtek a cukorból, egészen pontosan a glükózból állítanak elő. A vérben lévő cukor azonban nem tud csak önmagában bejutni a sejtekbe, szüksége van egy transzferre, egy olyan anyagra, mely átjuttatja a sejthártyán. Ez az inzulin nevű hormon feladata, melyet a hasnyálmirigy Langerhans szigeteiben található béta sejtek termelnek.
Az IR többek között abban különbözik a cukorbetegségtől, hogy a cukorbetegségben magasak maradnak a vércukorszintek és az inzulin hatása már egyáltalán nem érvényesül- azok szintjétől függetlenül. A folyamatosan magas cukorszint a vérben folyamatos extra működésre kényszeríti a hasnyálmirigyet, ez az extra munka pedig egy idő után egyszerűen kimeríti a szervet, miután már nem képes a megfelelő mennyiségű inzulin előállítására, agy a vérben a cukor mennyisége felhalmozódik, mely tüneteket is okoz.

Tünetek és családi halmozódás

Az IR tünetei között a legrettegettebb a hasi hízás, pedig ez csupán egy, és nem is a legrosszabbak közül való. A lehetséges jelek között a rendszertelen menstruáció is helyet kap, de azzal is érdemes tisztában lenni, hogy az IR rendszerint a PCOS-sel egyszerre van jelen, így e két betegség tünetei egymás meglétére is utalhatnak.

Pattanásos, zsíros bőr

Hasi hízás

Hajhullás

Fokozott szőrnövekedés

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája elmondta, hogy azoknak, akiknek családjában már előfordult IR érdemes nagyobb figyelmet fordítani a tünetekre, mivel ez a betegség családi halmozódást mutat. Ez azt jelenti, hogy nagyobb eséllyel alakul ki, mivel a családon belül hajlam jelentkezik a betegségre. Azzal is érdemes számolni, hogy bár sokkal inkább a nők betegségéről beszélünk, az IR férfiak esetében is jelentkezhet.

Diagnózis és kezelés

Az inzulinrezisztenciát vérvétel után laborvizsgálatokkal lehet kimutatni. Amennyiben beigazolódik a megléte, úgy az életmódváltás mindenképpen javasolt. Ez a megfelelő étrend mellett a személyre szabott mozgás kialakítását is jelenti.
Az IR kezelésében a gyógyszereknek is szerep juthat, amennyiben a szakorvos úgy ítéli meg, hogy azok szedése szükséges. Ebben az esetben azzal is számolni kell, hogy az adagok változhatnak, így a rendszeres orvosi kontroll elengedhetetlen a megfelelő kezelés összeállításában.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ir-csaladban