Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hét tipp, amellyel óvhatja látását

A modern életmód nagyban megterheli a szemünket, és könnyen elfelejtkezünk arról, hogy szemünknek is állandó törődésre van szüksége.

1. Nem mindegy, mit eszünk!

A látás épségének fenntartásához gondoskodni kell megfelelő mennyiségű A-vitamin beviteléről. Hiányában romlik a szemnek az alacsony intenzitású fényhez való alkalmazkodása, farkasvakság alakul ki. A karotinoid-tartalmú sötétsárga gyümölcsök és a mélyzöld zöldségek fogyasztása mellett A-vitamin-tartalmú belsőségeket, tojássárgáját, tejet és tejtermékeket, tengeri halakat is érdemes beépíteni az étrendbe. Szükség van C- és E-vitaminokra és antioxidáns lutein és zeaxantin bevitelére is, amelyeket a fentiek mellett például a kukorica és a paradicsom is tartalmaz.

2. Rendszeresen ellenőriztesse egészségi állapotát!

Vannak olyan betegségek – például a magas vérnyomás –, amelyeknek nincsenek látványos tünetei, de mégis alattomosan növelik a degeneratív szembetegségek, így az időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. A fenti tanács fordítottja is igaz: a szemészeti vizsgálat sem csak a szem esetleges elváltozásait szűri ki, hanem a szempanaszokra és más (érrendszeri vagy idegrendszeri, anyagcsere- stb.) betegségekre is figyelmeztethetnek.

3. Ne hanyagolja el a szemszárazságot!

Az égő, viszkető, irritált szem a szemszárazság jele lehet, környezeti ártalmak, monitor előtt végzett munka, gyógyszerek mellékhatása, kevés folyadékbevitel és sok más ok kiválthatja. Érdemes mielőbb tennünk ellene, mert a száraz szem sérülékenyebb, és többfajta szembetegség, gyulladás kialakulhat miatta.

4. Tartsa be az optikus tanácsait, ha kontaklencsét visel!

A kontaktlencse miatt is kialakulhat szemszárazság, sőt a szemfelszín sérülése is, ha nem megfelelően használjuk. Ajánlatos a kontaktlencse felhelyezése előtt illetve a levétele után mindig szemcseppel nedvesíteni.

5. Tartson szünetet munka közben!

A számítógép vagy a tévé koncentrált figyelése megterheli a szemet, ezért ajánlatos óránként pár perc pihenőt tartani. Pár lépés, nyújtózkodás mellett a szemünket is tornáztassuk meg, pislogással, le-föl, jobbra-balra, távolra-közelre fókuszálással, szemkörzéssel, a szemzug masszírozásával.

6. Csak optikus által készített szemüveget használjon!

Nem érdemes kész szemüveget vásárolni (például hipermarketben), hiszen optikusnál nemcsak testre szabott, megfelelő szemüveget kapunk, de még szemvizsgálaton is helyben részt vehetünk.

7. Olvasószemüveg helyett

Az öregszeműség, más néven presbiópia az életkor előrehaladtával mindenkit utolér. 45 éves kor felett olvasószemüvegre van szükség. Ma már létezik olyan tökéletesen fájdalommentes lézeres olvasószemüveg-kezelés, mellyel megszabadulhatunk az olvasószemüveg viselésének minden nyűgétől.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hat-tipp-latas-ovaaa