Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egy pirula, amely megelőzheti a demenciát

Az agyat védő sztatinok megakadályozhatják az Alzheimer-kórt okozó fehérjék lerakódását.

A Cambridge-i Egyetem kutatói olyan gyógyszert felfedeztek fel, amelyek megakadályozhatják a kegyetlen betegség kifejlődését. Azt állítják, hogy ahogyan az emberek manapság sztatinokat szedhetnek a szívük egészségének megőrzésére, hamarosan ezeket a „neurosztatinokat” is szedhetik a demencia távol tartása érdekében.

Sajgó ízületek szelíd gyógyítója>>> [0]

Minden 30 éven felüli embernek fel lehet majd ajánlani, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizze agya egészségét. Michele Vendruscolo professzor szerint az lenne a cél, hogy kifejlesszenek egy olyan vegyületet, amely olcsó és biztonságos, tehát mindenkinek időben beadható. A meglévő gyógyszerek csak lelassítják az Alzheimer-kór előrehaladását, de mivel nem tudják megszüntetni a betegség kórokát az agyban, hatásuk gyorsan elenyészik, és a betegség hamarosan tovább halad előre pusztító útján.

A Science Advances című szaklapban megjelent új kutatás sok millió embernek jelenthet reményt világszerte.

Csodát tett a hajammal, a fejbőrömmel ez a szappan! [1]>>> [2]

A felfedezés középpontjában a béta-amiloid áll, az a tapadós fehérje, amely eltömíti az Alzheimer-kóros betegek agyát, elpusztítva a létfontosságú sejteket. A Cambridge-i Egyetem kutatói kidolgoztak egy olyan módszert, amellyel az eddigi legpontosabban lehet tanulmányozni a fehérje kialakulását. Ezután áttekintették az orvosi szakirodalmat egy olyan gyógyszer után, amely akadályozza a folyamat első fázisát. Amikor kémcsőben tesztelték a bexarotén nevű rákgyógyszert, kiderült, hogy megakadályozza a fehérjelerakódások kialakulását. A férgeken elvégzett kísérletek még izgalmasabb eredményeket hoztak. Olyan génmódosított férgeket hoztak létre, amelyek arra voltak kárhoztatva, hogy idősebb korukra Alzheimer-kórossá váljanak. Amikor azonban a megfelelő időben és a megfelelő dózisban beadták nekik a bexarotént, mégsem fejlődött ki bennük az Alzheimer-kór. Vendruscolo professzor szerint a hatóanyag úgy működött a férgekben, mint egy neurosztatin. Ez az Alzheimer-kór esetében a szívbetegségek ellen alkalmazott sztatinok megfelelője lehetne. Ha valaki jóval a betegség kifejlődése előtt elkezdi szedni, csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sztatin-alzheimer