Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ceruzával enyhíthető a fejfájás?

Ha a fogaink között tartjuk, ellazíthatjuk vele az állkapocs izmait, és enyhíthetjük a fájdalmat kiváltó feszültséget.

Akár egy kapkodós nap után a munkahelyen, akár a gyerekzsúr délutánján jelentkezik, a lüktető fejfájásnak soha nem örülünk. Ahelyett azonban, hogy rögtön a gyógyszerek után nyúlnánk, egy szakértő szerint a megoldás pofonegyszerű is lehet, például az, hogy egy ceruzát veszünk a fogaink közé.

Sajgó ízületek szelíd gyógyítója>>> [0]

Dr. Jane Leonard orvos-esztétikai szakértő elmondta, hogy a tenziós fejfájások többségét a stressz, a szorongás, a fáradtság és az érzelmi zaklatottság váltja ki. A fejfájásokat általában az arc, a nyak, az állkapocs és a fejbőr izmainak görcsei okozzák. „A betegek gyakran fogják a halántékukat, mintegy jelezve a fájdalom forrásának helyét” – mondta a szakértő. „A fájdalom a halántékoknál húzódó, a fej hátsó részéig terjedő legyező alakú izom, a halántékizom görcse következtében jelentkezik.” Ezek a görcsök az állkapocs izmaival is összefügghetnek, és temporomandibuláris ízületi (TMI) működési zavar jelei lehetnek, amelyet jellemzően az állkapocs alvás közbeni összeszorítása vagy a fogcsikorgatás okoz. Dr. Leonard szerint ha egy ceruzát tartunk a fogaink között, azzal ellazíthatjuk az állkapocsizmot.

Az állkapocs a test egyik legösszetettebb ízülete, és bármilyen probléma, ami akadályozza a benne lévő izmok, ínszalagok, porckorongok és csontok megfelelő működését, okozhat TMI diszfunkciót. A jellemzően fájdalommal és az ízület kattogásával járó működési zavar a becslések szerint minden negyedik emberben kialakul élete során. Korábbi kutatások a fejfájásokat a nyakra nehezedő fokozott nyomással is összefüggésbe hozták, melyet a rossz testtartás csak még tovább súlyosbíthat. A görnyedés következtében csomók alakulhatnak ki a nyak izmaiban, melyek olyan vegyületeket szabadítanak fel, amelyek érzékenyebbé teszik az idegeket a fájdalommal szemben. A szakértők szerint az összes tenziós fejfájás mintegy 80 százalékát a nyaki izmok okozzák. „Ezeket az izmokat számos tevékenységre használjuk,” – magyarázta Dr. Leonard, „például a fejünk mozgatására, a testtartás fenntartására, evésre, beszédre és az arckifejezések létrehozására. Különféle tényezők, többek között a rossz testtartás és a fokozott nyaki feszültség is létrehozhatnak csomókat a nyak izmaiban. Az e csomók által okozott nyomásérzékenység fájdalmat okozhatnak egy távoli területen, ami az idegek túlérzékenysége következtében jelentkezik. Ezt nevezzük kisugárzó fájdalomnak, és ezzel magyarázható az, hogy a nyaki izmok okozhatnak olyan fájdalmat, amely a fejünkben érezhető.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fejfajas-ceruza