Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Minden napra egy tojás!

A legfrissebb eredmények szerint a magas koleszterin tartalmú étrend nem függ össze a szívroham megnövekedett kockázatával.

A fehérjében gazdag tojás fontos része az egészséges étrendnek. Ez azonban nem mindig volt így. Évtizedeken keresztül „gonosztevőnek” volt beállítva, és magas koleszterin tartalma miatt kizárták az étkezésből. Egy átlagos tojás körülbelül 186 milligramm koleszterint tartalmaz, ami nagy részét teszi ki a 300 milligramm napi ajánlott bevitelnek. Amikor tehát a kutatások összefüggésbe hozták a magas koleszterinszintet a szívpanaszokkal, a tojást és más magas koleszterin tartalmú élelmiszereket is veszélyesnek minősítették, ezért az orvosok a tojásfogyasztás korlátozását javasolták.

2000-ben azonban az Amerikai Szív Társaság (AHA) felülvizsgálta ajánlásait, és kijelentette, hogy a napi egy tojás biztonságos. A mostani tanulmány pedig ismét alátámasztotta ezt a kijelentést. A kutatók kimutatták, hogy a viszonylag magas étrendi koleszterinbevitel nem befolyásolja a szív egészségét. Az eredményeik szerint a napi egy tojásnak megfelelő étrendi koleszterin fogyasztása nem növeli a szívroham kockázatát, tehát a magas koleszterin tartalmú étrend nem hozható kapcsolatba a szív-érrendszeri megbetegedésekkel.

Ráadásul az eredmények azokra az emberekre is vonatkoznak, akik genetikai hajlammal rendelkeznek arra, hogy nagyobb mértékben befolyásolja az anyagcseréjüket az étrendi koleszterin. Az emberek többségénél az étrendi koleszterin csak kismértékű hatást gyakorol a szérum koleszterin szintre, vagyis a véráramban lévő koleszterin szintjére. Éppen ezért világszerte számos táplálkozási szakértő állítja azt, hogy nincs értelme korlátozni az étrendi koleszterin bevitelének mennyiségét.

Egyesek azonban az apolipoprotein E 3-as alléljét, az APOE4-et hordozzák, amely a koleszterin anyagcseréjét befolyásolja. A friss kutatás azt állapította meg, hogy az étrendi koleszterin nagy mennyiségű fogyasztása sem az általános népességben, sem az APOE4 fenotípussal rendelkező emberekben nem áll összefüggésben a szívkoszorúér-betegség kockázatával.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tojas-naponta